Minden beragadt FTX-dollár 17 centet ér most

Az FTX kriptodeviza-tőzsde csődje felszámolása csak lassan halad, ahogy általában a az ilyen eljárások szoktak, de már kialakult a követelések szabadpiaca. Ahol mostanában minden egyes dollárnyi beragadt követelést 15-20 cent közötti árfolyamon adnak-vesznek. Más kriptocsődökre is lehet üzletet kötni.

Az FTX kriptodeviza-tőzsde 2022. november eleji bedőlése által okozott újabb hullámvölgyből a bitcoin árfolyama már ki tudott lábalni, de az Amerikai Egyesült Államokban folyó felszámolási eljárás eléggé vontatottan halad. A következő meghallgatásokat például márciusra tűzték ki. De az FTX ügyfelei által követelt értékeknek kialakult egy másodlagos piaca.

FTX, Celsius, Voyager követelések kalapács alatt

A szabadpiacon ennek a fontos színhelye az Xclaim nevű platform, amely arra speciálizálódott, hogy különböző csődös kriptodeviza-vállalkozások kárvallottjait összehozza más, kockázatos befektetéseket kereső befektetőkkel. Akik ezeket a követeléseket felvásárolják, gyors fizetés mellett. Az Xclaim honlapján most azt írják, hogy “akár” 17 százalékot is fizetnek az FTX követelésekért. A hasonló követelések most

Jelenleg a platformon 211 FTX követelést kínálnak eladásra, a legmagasabb közülük majdnem 27 millió dollárt ér. (Valószínűleg eredeti értéken, mert a honlapon csak pár millió dolláros ajánlatok szerepelnek.)

Kilenc éve folyó végelszámolás

Az eladóknak ebben nyilván az ebben a jó, hogy ha sürgősen pénzre van szükségük, akkor nem kell éveket várniuk. Becslések szerint az FTX-megszüntetés öt évig is eltarthat, a japán Mt. Gox felszámolása pedig közel kilenc éve tart. A vevők természetesen jelentős kockázatot vállalnak, hiszen nem tudni, mekkora lesz a végén esedékes kifizetés. Az is kérdés számukra, hogy mennyi idő fog eltelni.

Kriptodevizás kötvetelések és árfolyamaik. (Xclaim)
Kriptodevizás követelések és árfolyamaik. (Xclaim)

Hogyan számolhatnak a követelésvásárlók?

Ha valóban öt évig tart az FTX felszámolása, akkor az időközben ketyegő kamatok miatt jóval nagyobb megtérülésre lesz szükség az üzlet nyereségessé válásához – írja a BlockBuilders német blog. Mivel igen kockázatos üzletről van szó, igazán jól akkor járnak a befektetők, ha legalább tíz százalékot el tudnak érni éves szinten. (Bár mindenki elvárásai mások.) Ez öt év alatt kamatos kamattal 61 százalék, ami azt jelenti, hogy az eljárás végén inkább 0,17*1,6=27,4 centnek kéne befolyni minden dollárnyi követelés után.

Információhiányos állapotok

Ezen kívül a követelés-vásárlókra hárul ez a feladat is, hogy alaposan megvizsgálják ezeket a követeléseket, jogosak-e, megfelelnek-e a felszámolási eljárás követelményeinek. Nem fogják-e ezeket kétségbe vonni az eljárás során? Az FTX egykori weboldalai már nem működnek, és nem biztos, hogy minden információ teljesen precíz, ami nyilvánosan hozzáférhető.

A zsiványok áldozataikkal üzletelnek?

Nemrég feltűnést keltett a hír, mely szerint a szintén a csődös cégek sorát gyarapító Three Arrows Capital alapítói, Kyle Davies és Zhu Su is követelés-kereskedelmi platformot hoznak létre. Többek között a saját volt cégükkel szembeni követelések kereskedelmére. A platform neve Open Exchange (OPNX).

Az OPNX kriptovaluta-tőzsde lesz az első nyilvános piactér a kriptovaluta követelések kereskedelmére és származékos ügyleteire írják a források.

Ez az elsőség, amint láttuk, minden bizonnyal téves. Bár lehet, hogy valamely részterületen, például a származékos üzletek terén elsők lesznek.

Húszmilliárd dolláros követeléspiac

Az Xclaim platform azt állítja, hogy 2018 óta működik, és már több mint tízezer üzletet hozott össze különböző, kriptodeviza-tárgyú csődeljárásokból, 750 millió dollár összértékben. Másutt azt írják, hogy ez a követeléspiac – a tavalyi nagy csődhullám miatt – ma már legalább 20 milliárd dolláros nagyságú lehet.

Amelyik FTX ügyfélnek gyorsan van szüksége pénzre, annak életmentő lehet ez a platform, míg mások esetleg erkölcsileg elítélik ezt az üzletágat. Az USA-ban egyébként más, felszámolás alatt levő “TradFi” cégek elleni követeléseknek is megvan a megfelelő piaca, ilyen például a Bankruptcy Claim Exchange.

Kapcsolódó cikkeink:

Az Mt.Gox hitelezői már igényelhetik a visszafizetéseket

A befektetők ezentúl eladási opciókkal védekezhetnek a csőd ellen

A Celsius bukása: mi fog történni a befektetők pénzével?

Címlapkép forrása: Xclaim