Az NFT eladások növekedése is közrejátszott az Ethereum deflációba kerülésében

A nem-helyettesíthető tokenek, azaz NFT-k 2022 második felében egyre inkább háttérbe szorultak, és sokan úgy vélték, hogy az NFT-k népszerűsége a jövőben szépen lassan csökkenni fog. Azonban az Ethereum árfolyamának növekedése az NFT eladások tekintetében több okból is előnyösnek bizonyult.

A legfrissebb adatok szerint az NFT-k értékesítési volumene 5%-ot emelkedett az elmúlt héten. Ez tovább növelte a volument 242 millió dollárra, ebből az Ethereum 195 millió dollárt, vagyis a teljes volumen 80%-át tette ki.

NFT Ethereum defláció égetés

Emellett – ahogy az a fenti ábrán is látható – az Ethereum napi volumene a világ legnagyobb NFT piacterén, az OpenSea-n 2023 januárjában végig növekedett.

Közel 24 millió dollárnyi ETH-t égettek el az elmúlt hét napban

Az NFT eladások megugrása hozzájárult az Ethereum hálózaton zajló tranzakciók növekedéséhez, ami végül több ETH elégetéséhez vezetett. Mivel az elégetett tokenek száma meghaladta az összes mintelt ETH mennyiségét, a hálózat ismét deflációt tapasztal. Ahogy az ultrasound.money kiemelte, az ETH éves inflációs rátája -0,07%-ra zuhant.

Az elmúlt hét napban egyébként több mint 14 700 tokent égettek el, ami a jelenlegi árfolyammal számolva közel 24 millió dollárnak felel meg.

NFT Ethereum defláció égetés

Ahogy a fenti grafikonon látható, nem ez volt az első alkalom, hogy az Ethereumot elérte a defláció. Még novemberben, az FTX összeomlását követően az ETH szintén deflációsnak bizonyult, miután az éves inflációs ráta 0,029%-ra csökkent.

Nagyot nőtt a napi égetés aránya az elmúlt fél évben

2021 augusztusában az EIP-1559 (Ethereum Improvement Proposal) frissítése megváltoztatta a tranzakciós díjak kezelését, így a blokklánc tranzakciós díjainak felépítése is teljesen megváltozott. Mivel az EIP a hálózati tevékenység által elégetett ETH mennyiségével korrelál, így minél több a tranzakció, annál több ETH semmisül meg.

Az Etherscan adatai szerint a napi égetés drámaian megnőtt az előző hat hónapban, és átlagosan 1000 és 2000 ETH között ingadozott. A napi égetés még január 18-án is 2700 ETH közelében volt, a cikk írásakor ez az érték 1 928,3 ETH-ra csökkent.

Emellett az égetési arány megugrása az Ethereum közelmúltbeli árfolyam emelkedésével is összefügghet. A cikk írásakor az érme 1601 dolláron kereskedik, ami ugyan az elmúlt 24 órában 2%-os csökkenést jelent, viszont az utóbbi 30 napban az árfolyam több mint 31%-ot nőtt.