Megoldással állt elő Buterin az Ethereum egyik legnagyobb kihívására

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin egy megoldással állt elő az általa az Ethereum legnagyobb meglévő problémájának nevezett adatvédelemre. 

Blogbejegyzésben Buterin beismerte, hogy szükség van egy olyan rendszerre, amivel meg tudják védeni a felhasználók adatait a rosszakarók elől. Meglátása szerint az Ethereum alkalmazások egész sorának használata azzal jár, hogy az emberek életük egy jelentős részét nyilvánosságra hozzák, hogy bárki láthassa és elemezhesse azt. Erre jelenthetnek megoldást a lopakodó címek (stealth addresses), amelyek anonimmá teheti a peer-to-peer tranzakciókat, NFT átutalásokat és az Ethereum Name Service (ENS) regisztrációkat, megvédve ezzel a felhasználókat.

 

 

A társalapító bejegyzésében elmagyarázta, hogy a láncon belüli tranzakciók hogyan bonyolíthatóak le két fél között anonim módon.

Vitalik Buterin pálcikaábrája arról hogyan működhet egy lopakodó címrendszer. Forrás: Buterin weboldala.

Az ábra alapján tegyük fel, hogy Alice egy eszközt szeretne Bobnak küldeni. Ez lehet valamennyi kriptovaluta vagy akár egy NFT is. Mikor Bob számára megérkezik a vagyontárgy nem szeretné, ha az egész világ megtudná ezt. Az átutalás tényének elrejtése lehetetlen, különösen, ha olyan NFT-ről van szó, amelyből csak egy példány van a láncban. Azonban a címzett személyének elrejtése sokkal inkább megvalósítható.

Bob elküld Alicenak valamilyen ”címet”, amely kódolja, hogy valaki hogyan fizethet neki. Ez az információ pedig elég Alicenek, hogy elküldje Bobnak az eszközt.

A lopakodó cím olyan cím, amelyet Alice vagy Bob is létrehozhat, de csak Bob ellenőrizhet. Bob létrehoz és titokban tart egy költési kulcsot (spending key), és ezt a kulcsot használja fel egy lopakodó metacím generálásához, majd elküldi azt Alicenak. Alice ezen a metacímen számításokat végez, hogy létrehozzon egy Bobhoz tartozó lopakodó címet. Ezután bármilyen eszközt elküldhet erre a címre, amit csak akar, miközben Bob teljes ellenőrzést gyakorolhat azok felett. Az átutalással együtt pedig Alice közzétesz néhány extra kriptográfiai adatot a láncon, amely segít Bobnak felfedezni, hogy ez a cím az övé.

A lopakodó címek bevezetése

A lopakodó címek már nagyon régóta lehetséges megoldásként állnak az adatvédelemre, azonban kevés változatuk bizonyult érdemesnek a megvalósításra. Buterin hozzátette, hogy az általa leírt koncepció másfajta adatvédelmet kínál, mint az amerikai hatóságok által szankcionált Tornado Cash-é.

„A Tornado Cash képes elrejteni az ETH vagy más ERC20-ak átutalásait. Viszont nagyon gyenge ezen eszközök adatvédelmére, és egyáltalán nem képes az NFT átutalások titkosítására.” – írja a társalapító.

A bejegyzésben problémaként említi meg, hogy a lopakodó címek némi munkát igényelnek, hogy a tárcák használni tudják ezeket, másrészt pedig hosszabb távú használhatósági problémákkal járhatnak, mint mondjuk a szociális helyreállíthatósági problémák. Azonban biztos benne, hogy ezek idővel kezelhetővé fognak válni, és egy jó megoldás fog megszületni.