Az Olasz Nemzeti Bank szerint a stabilcoinok egyáltalán nem stabilak

Az olasz bank szerint a kriptovaluták a hatalmas árfolyam-fellendülésekkel és esésekkel együtt egy nagyrészt szabályozatlan környezetben, “jelentős fogyasztói károkat” eredményeztek. A bank a stabilcoinok szabályozásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hogy az iparágnak el kell oszlatnia “a decentralizációs illúziót” is, és fel kell ismernie, hogy a decentralizált protokollok többségét az elsődleges érdekeltek működtetik.

Olaszország legfelsőbb bankhatósága “szilárd, kockázatalapú” szabályozási keretet sürgetett a stabilcoinok számára, amely megakadályozhatná a legrosszabb forgatókönyvet – a stabilcoinok összeomlását.

A központi bank a nemrégiben kiadott, június hónapra vonatkozó “Piacok, infrastruktúrák és fizetési rendszerek” című jelentésében a szabályozó hatóságokat arra ösztönözte, hogy a stabilcoin-kibocsátókra ugyanazokat a pénzügyi magatartási normákat alkalmazzák, mint az iparág más szereplőire.

Az olasz bank a DeFi-vel való szoros kapcsolata miatt is kötelességének érzi, hogy priorotásként kezeljék a stabilcoin-kibocsátókra vonatkozó szabályozást.

“A stabilcoinok szilárd, kockázatalapú szabályozása, amely biztosítja a kibocsátóikra irányuló krízishelyzet megelőzését, szükséges feltétele a DeFi ökoszisztéma törékenységének csökkentésének, tekintettel ezen eszközosztály decentralizált finanszírozásban betöltött kiemelkedő szerepére. […] Alapvető fontosságú, hogy a stabilcoinokra és a DeFi-re vonatkozó politikai beavatkozások jól szinkronban legyenek, mivel a stabilcoinok elterjedése […] valószínűleg a DeFi innováció új hullámait fogja ösztönözni, és fokozza a hagyományos és a decentralizált finanszírozás közötti kapcsolatot.”

Az olaszok a Terra Luna esetét veszik példaként

Az olasz bankhatóság azt is megjegyezte, hogy a stabilcoinok “egyáltalán nem bizonyultak stabilnak”, és a Terra algoritmikus stabilcoin TerraClassicUSD (USTC) 2022 májusában bekövetkezett összeomlását említette a legjelentősebb példaként.

A központi bank felszólítja az ágazatot, hogy oszlassa el a “decentralizációs illúziót”

A bank kijelentette, hogy az iparágnak is el kell oszlatnia “a decentralizációs illúziót”. Fel kell ismerniük, hogy a decentralizált protokollok többségét az elsődleges érdekeltek működtetik, akiket az vezérel, hogy kihasználják a tulajdonosoknak járó előnyöket. A bank hozzátette, hogy “az ilyen projekteket vissza kell vezetni a hagyományos, elszámoltatható üzleti struktúrákhoz, ami a szabályozott pénzügyi szektorban való működés előfeltétele”.

A bank hangsúlyozta, hogy nem a teljes iparág szorul szabályozásra, csak a stabilcoinok

Az olasz bank ugyanakkor azt is tisztázta, hogy nem az összes kirptotevékenység szabályozása a céljuk.

“Nem kell az összes kriptotevékenységet és kriptoeszközt a pénzügyi szektor szabályozásának hatálya alá vonni. Különösen akkor nem, ha a kibocsátásuk, kereskedésük és tartásuk nem az ügyfelek pénzügyi igényeit szolgálja fizetési vagy befektetési funkció révén.”

Köztudott, hogy a blokklánc technológia felhasználási köre nem záródik be a pénzügynél. A blokklánc felhasználási esetei jelen vannak az egészségügyben, az oktatásban, az energiaszektorban, adatvédelemben, valamint olyan fontos tevékenységeket is lehetővé tesz, mint a decentralizált azonosítás, biztosítások megkötése, vagy okosszerződések írása. Hétköznapibb példaként: egy szupermarketbe szállított élelmiszer származási helyének és minden átadási pontjának nyomon követésére is számos vállalat használ blokklánc technológiát. Általánosságban elmondható, hogy ezen technológia használatával időt és költséget tudunk csökkenteni. Nem beszélve arról, hogy mindezt ráadásul sokkal biztonságosabban tesszük, hiszen a tranzakciók közvetlenül az érintett felek között zajlanak és nincs lehetőség adathamisításra.