A stabilcoinok piaci kapitalizációja folyamatosan csökken, miközben a kereskedési volumen is lassul

A Defillama szerint a stabilcoinok piaci kapitalizációja jelenleg 129 milliárd dolláron áll, ami a 2022. májusában, a Terra UST összeomlásakor elért több mint 186 milliárd dollárról csökkent erre a szintre.

A stabilcoinok értéke 14 egymást követő hónapban csökken

Az Ilyen ütemű csökkenés következtében a stabilcoinok piaci kapitalizációja 2021. szeptembere óta a legalacsonyabb szinten van jelenleg a CCData szerint.

stabilcoinok piaci kapitalizációja

A stabilcoin szektor már az UST összeomlása előtt is csökkenést mutatott. Az összeomlás azonban tovább gyorsította a mélyrepülést. A CCData jelentése szerint a stabilcoinok 14 egymást követő hónapja veszítenek az értékükből.

A piaci kapitalizáció csökkenése mellett az eszköz kereskedési volumene is jelentősen visszaesett májusban. Ez 40,6%-kal 460 milliárd dollárra esett vissza. Ez a legalacsonyabb kereskedési volumen a központi tőzsdéken 2022. decembere óta.

Jó hír viszont, hogy a csökkenő kereskedési volumen és piaci érték eddig még nem befolyásolta dominanciáját. A stabilcoinok piaci dominanciája az áprilisi 9,76%-ról 11,1%-ra nőtt – bár még mindig elmarad a 2022. decemberében regisztrált 16,6%-os történelmi csúcsától.

A Tether USDT továbbra is domináns szereplő

A Tether USDT a legnagyobb stabilcoin a piaci kapitalizáció alapján. Jelenlegi piaci részesedése 63,9%-ot mutat, ami a legmagasabb érték 2021. decembere óta. Az USDT forgalomban lévő kínálata 83,2 milliárd dolláron áll. Ezzel egyre közelebb kerül ismét a 83,7 milliárd dolláros történelmi csúcsához.

A kibocsátó nemrég 2,4 milliárd dolláros többlettartalékról számolt be, hozzátéve, hogy a nettó realizált működési nyereségének 15%-át Bitcoin vásárlására fogja fordítani.

Eközben más stabilcoinok, például a TrueUSD (TUSD) és a Gemini Dollar (GUSD) piaci értéke is növekedett. A GUSD piaci kapitalizációja 18,4%-kal 576 millió dollárra emelkedett, míg a TUSD 3,82%-kal nőtt és elérte a 2,07 milliárd dolláros történelmi csúcsot.

BUSD, USDC veszít értékéből

Más nagy stabilcoinok piaci kapitalizációja azonban folyamatosan csökken. A Binance USD (BUSD) piaci kapitalizációja a hatodik egymást követő hónapban zsugorodott, mivel a Paxos folytatta a digitális eszköz fokozatos leépítését. Az árfolyam 11,9%-kal 5,48 milliárd dollárra esett.

A Circle által támogatott USD Coin (USDC) piaci tőkeértéke szintén 3,5%-kal csökkent, és mostanra 30 milliárd dollár alá esett. A befektetők bizalma az USDC iránt akkor ingott meg, mikor a tavasz folyamán az amerikai bankok sorra kérvényezték a csődeljárást.