Az oroszok az amerikai dollár hegemóniáját akarják megtörni az új globális tartalékvalutával?

Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrikai Köztársaság, azaz a BRICS országok egy “új globális tartalékvaluta” létrehozására készülnek. Ez nagy valószínűséggel egyfajta digitális valuta, úgynevezett CBDC lesz.

Ezek az országok úgy vélik, hogy 2050-re a ők lesznek a feldolgozott termékek, szolgáltatások és nyersanyagok meghatározó szállítói globálisan.

Ez az 5 nemzet együttesen a következőket képviseli:

  • a világ népességének 42%-át
  • a világ GDP-jének 23%-át
  • a világ területének 30%-át, és
  • a globális kereskedelem 18%-át adják

Ez az 5 nemzet termeli ki a világ erőforrásainak jelentős részét is:

  • a kőolaj 26%-át
  • a kukorica 40%-át
  • a búza 46%-át termelik meg.

Nem is beszélve a 3,2 milliárd fős össznépességről.

A BRICS-országok egy “új globális tartalékvaluta” létrehozását tervezik

Oroszország és a BRICS-országok tagjai június végén találkoztak a 14. BRICS-csúcstalálkozón, hogy megvitassák a világ aktuális ügyeit. A találkozó során kiderült, hogy az öt nagy feltörekvő gazdaság vezetői “egy új globális tartalékvaluta létrehozásán” dolgoznak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök külön be is jelentette, hogy az öt tagország – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – egy “új globális tartalékvaluta” kibocsátását tervezi.

Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország le van vágva a nemzetközi SWIFT fizetési rendszerről. Ez miatt Kínával és a BRICS-országokkal párosulva szövetkeztek, hogy “megbízható alternatív mechanizmusokat dolgozzanak ki a nemzetközi fizetésekhez”, és hogy “csökkentsék a nyugati pénzügyi rendszertől való függőségüket”.

Bár konkrétumok nem hangzottak el, nagyon valószínű, hogy ez a központi banki digitális valuta (CBDC) néven ismert digitális fizetőeszköz formájában történik majd.

Kína kísérleti jelleggel már alkalmazza CBDC-t, Oroszország és Brazília proof-of-concept fázisban van, India és Dél-Afrika pedig még a tervezési fázisban.

A CBDC-k bevezetése nagyszerű lehetőségeket kínál a pénzügyi integráció előmozdítására, miközben a hagyományos banki struktúrát is felforgatja ezekben az országokban.

ISO20022

CBDC és az ISO 20022

A nemzetközi fizetések működtetéséhez (amely az 50 éve megalkotott SWIFT határokon átnyúló fizetési rendszert váltja majd fel) szabványosított protokollokat kell létrehozni. Ezek a protokollok ISO 20022 néven ismertek.

Az ISO 20022 egy új egységes szabványosítási keretrendszer, amelyet az összes szabványos pénzügyi kezdeményezés világszerte használni fog majd. Az új szabvány hivatalosan 2022 novemberében jelenik, és 2025 novemberére mindenkinek teljes mértékben be kell vezetni.

Már ma is léteznek ISO 20022 kompatibilis kriptovaluták, amelyeket úgy hoztak létre, hogy a rendszer részévé váljanak. Hogy a BRICS-országok elfogadnak-e egy már kompatibilis ISO 20022 kriptopénzt, vagy sajátot hoznak létre, még nem tudni.

Bár a pontos “új tartalékvaluta” még nincs egyértelműen megnevezve vagy azonosítva, nagyon valószínű, hogy egy CBDC formájában lesz bevezetve. Ez valószínűleg az ISO20022 standard alapján lesz megtervezve, amely így összhangban lesz a nemzetközi pénzügyi rendszerünkben az elmúlt 50 év legnagyobb változásával.