Az SSI a kulcs egy boldogabb jövőhöz?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az SSI (self-sovereign identity) sokak szerint forradalmasíthatná az emberiség jövőjét. Ez a technológia lényegében azt kívánja elérni, hogy a digitális világban ugyanolyan személyazonossággal rendelkezzen minden egyes egyén, mint a való életben. Az előnyei közé sorolható többek között a felhasználónév/jelszó alapú azonosítási rendszer felülírása. A korunkra jellemző név nélküli álhírek zuhatagjának berekesztése. Pénzügyi tranzakciók direkt intézése. Vagy a szociális hálózatok decentralizálása.

A digitális önazonosság korában a valóság lassan leértékelődig. Az internet nem csak a tájékozódás, szórakozás, vásárlás és kommunikáció színterévé válik, hanem szerves részéve. Az SSI ennek a digitális énünknek adna egy független keretet, ami fölött nem lenne hatalma senki másnak.

Jelenleg a legtöbb interakciónkat algoritmusok figyelik és elemzik. Anélkül, hogy megpendítenénk a terrorelhárítás kérdését, tényként kell elfogadni, hogy egy egyszerű beszélgetés is platformhoz kötött és a benne rejlő adatok kibányászása teljességgel ki van szolgáltatva egy harmadik félnek. Amiből nagyon sokan és nagyon jól élnek.

Saját magunk eladása a megoldás?

Arról, hogy a digitális világban amiért nem fizetünk mi magunk vagyunk az ellenszolgáltatás, korábban már esett szó. Korunkban a technológia a mindennapjaink szerves része, olyannyira, hogy lassan kérdésessé válik, hogyan is nézne ki a társadalom az internet világa nélkül. A jelenleg társadalmunkat alkotó generációk folyamatos kihalásával egyre közelebb kerülünk egy olyan világképhez, aminek csírája a szemünk láttára sarjad.

A fogyasztói társadalom korában a potenciális vásárlók, a megfelelő piac felkutatása és megcélzása a legnagyobb törekvés. Az emberiségnek ebben az érájában az információ a legkeresettebb termék. Az SSI segítségével nem csak korlátoznánk, hogy az internet big tech cégei mennyi adatot gyűjtenek rólunk, de mi magunk értékesíthetnénk.

Az SSI mellett szóló érvek azonban figyelmen kívül hagynak jónéhány részletet. Hogyan lehetne létrehozni egy platformokon átívelő személyazonosításra alkalmas rendszert anélkül, hogy valakik a kezükben tartanák azt? A jelenleg adatainkért versengő online felületek viaskodásának lenne egy abszolút győztese. Ez a technológia inkább tűnik a báránybőrbe bújt farkasnak, mint egy reális megoldásnak.

Kapcsolódó:

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.