Az új török kriptovaluta szabályozás elfogadása már az utolsó fázisban van

A török kormány jogilag meghatározza a kriptovaluta szektor kritikus fogalmait, engedélyezi a kereskedési platformok működését, és mindeközben megfelel a Financial Action Task Force (FATF) szabványainak is. Csőre töltve áll a török kripto szabályozás. 

Mehmet Şimşek török pénzügyminiszter elárult néhány fontos dolgot a közelgő törökországi kriptovaluta szabályozásról.

Az Anadolu Ügynökségnek adott január 10-i interjújában Şimşek megerősítette, hogy a török piac kriptós keretrendszere már a fejlesztés utolsó szakaszába került, most a megvalósítás technikai szempontjait mérlegelik.

A miniszter hangsúlyozta a kormány azon szándékát, hogy a nemzetközi normáknak megfelelően csökkentse a kriptovaluta kereskedelem kockázatait a hétköznapi befektetők számára:

„Ezért a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan lépéseket teszünk a hazánkban kriptoeszközökkel kereskedő felek kockázatainak csökkentése érdekében.”

Új török kriptoszabályozás

Az új irányelvek arra kötelezik a kriptovalutával foglalkozó platformokat, hogy szerezzenek engedélyt a török tőkepiaci testülettől (CMB) a működéshez. Ezenkívül jogi definíciókat rögzített a kormány az alábbi fogalmakra:

  • kriptoeszközök,
  • kriptopénztárcák,
  • kriptoeszköz szolgáltatók,
  • kriptoeszköz őrzési szolgáltatás
  • kriptoeszköz vásárlási és eladási platformok.

Şimşek be is mutatta a kriptoeszközök hivatalos meghatározását:

„[…] immateriális javak, amelyek elosztott főkönyvi technológiával vagy hasonló technológiával elektronikusan létrehozhatók és tárolhatók, digitális hálózatokon elosztva, és képesek értéket vagy jogokat kifejezni.”

Şimşek hozzátette, hogy a szabályozás nem fogja meghatározni a virtuális vagyonra vonatkozó konkrét adózási rendszert.

A török hatóságok már egy ideje fontolgatják a kriptopiacra vonatkozó szabályozás bevezetését, különös tekintettel az engedélyezésre és az adózásra, hogy az országot eltávolítsák a FATF „szürke listájáról”. A Chainalysis blokklánc-elemző cég szerint 2022 júliusa és 2023 júniusa között Törökország a negyedik helyen állt világszerte a kriptopénz tranzakciók mennyiségében.