Törökország átvette az irányítást, a lakosság odáig van a kriptovalutákért

A GWI Research legújabb felmérése szerint a legnagyobb mértékben Törökországban növekedett a kriptovaluta tulajdonosok száma az utóbbi időben.

A török líra 2021 végén hirtelen összeomlott és 44%-ot veszített értékéből az amerikai dollárhoz képest, amely nagyban érintette a helyiek megtakarításait és befektetéseit, így javította a kriptovaluta elfogadást az országban. Az állam inflációs rátája meghaladta a 30%-ot, az év végére pedig megdöbbentő, 72,31%-os növekedést jelentettek.

A kriptovaluták napi kereskedési volumene elérte az 1,8 milliárd dolláros szintet, a lakosság ugyanis a digitális pénzekben talált menedéket. A 16-64 évesek körében végzett felmérés szerint 2022-re 27,1%-kal nőtt a kriptovaluta tulajdonosok száma a 2021-es évhez képest. Argentína és a Fülöp-szigetek szorosan Törökország nyomában jár, 23,5 és 23,4 százalékos növekedéssel.

Az adatok szerint több mint 2,4 millió török, vagyis a lakosság mintegy 2,94 százaléka már Bitcoin tulajdonosnak számít. Az országban a kriptovaluta kereskedést illetően jelenleg nincs egy meghatározott szabályozási keretrendszer. Mivel azonban a kormány idén készül bevezetni központi banki digitális valutáját, a digitális lírát, a következő években szabályozási kiigazítások várhatóak.

A fiat pénzbe vetett hit elvesztése és az alternatív értéktárolók iránti kereslet Argentínában és a Fülöp-szigeteken szintén a kriptovaluták népszerűségének növekedéséhez vezetett. Az iparág iránti érdeklődés annak a jele, hogy a digitális eszközök és a decentralizált pénzügyi rendszerek egyre szélesebb körben is elfogadottak. Jelentős kereskedési volumen figyelhető meg a BtcTruck és a Paribu török kriptovaluta tőzsdéken is; a szektor társadalmi befolyása pedig már beépült az egyetemi kurzusokba és a sport világába is.

A kriptovaluta-tulajdonlás növekedése nagyszerűen alátámasztja a kriptovaluták növekvő elfogadottságát és alternatív pénzügyi eszközökként való elismerését – annak ellenére is, hogy az iparág egyes részei jelenleg még kiforratlanok.

Kapcsolódó cikkeink: