Az új ukrán kriptotörvény megkönnyíti a kriptovállalkozások működését

A kriptovalutát birtokló ukrán állampolgárok számára az új ‘Virtuális eszközöket szabályozó jogszabálytörvényi védelmet jelent. Lehetővé teszi számukra, hogy legális módon kereskedjenek és jelentsék be a kriptoállományukat. Az új ukrán kriptotörvény “teljes mértékű jogi státuszt ad a kormányzat és társadalom részéről a virtuális eszközöknek,” mondta a Oleksandr Bornyakov, a Digitális Transzformációért felelős miniszterhelyettes a Minfin pénzügyi hírportálon megjelent interjúban.

ukrán kriptotörvény
Oleksandr Bornyakov

Az ukránok legális módon kereskedhetnek a kriptoeszközökkel az ukrán kriptotörvény szerint

A kormánytisztviselők az új törvény nyomán egy teljesen új piac kifejlődését várják. Olyan szolgáltatók jelenhetnek meg, amelyek lehetővé teszik a kriptovaluták tárolását, kereskedését és fizetést. Habár az új törvény nem adott érvényes fizetőeszköz státuszt a kriptovalutáknak az országban, mégis legális módon lehet majd fizetni a kriptovalutákkal egy köztes azonnali konverzió által, amely az ukrán hrivnyába számolja át a coinok értékét. Ez a bevetett gyakorlat már ma is működik a külföldi fiat pénzek esetében, mint amilyen az amerikai dollár.

Oleksandr Bornyakov azt is bejelentette, hogy a kriptovaluta tőzsdéknek engedélyt kell szerezniük ahhoz, hogy az ukrán állampolgároknak szolgáltatásokat nyújthassanak. Ezt az engedélyt rendszeresen felülvizsgálja majd a szabályozó testület. Kiemelte azonban, hogy a licensz megszerzése nem lesz egy bonyolult folyamat. Például a külföldi székhelyű kereskedési platformoknak nem kell jogi entitással rendelkezniük Ukrajnában az engedély megszerzéséhez. Csak bizonyos tőkekövetelményeknek kell megfelelniük majd.
A miniszterhelyettes hozzátette: “Teljesen tisztában vagyunk vele, hogy a kriptovaluta piac egy globális színtér. Így nem hozunk olyan követelményt, hogy a kriptotőzsdéknek vállalkozást kelljen alapítani Ukrajnában, mert akkor senki sem jönne hozzánk.

Az ukrán kriptotörvényt egy független szerv felügyeli

Az ügyfélazonosítással kapcsolatban a kormányzati tisztviselő elmondta, hogy a nemzetközi javaslatokat és előírásokat fogjuk követni ezen a területen is. “A virtuális eszközök a világ és Ukrajna jövője. De nem lehet a feketepiacok és a pénzmosás eszköze, mert akkor sosem válik a mainstrem részévé.” Viszont az ukrán kormány nem akarja túlszabályozni sem a területet, mert azzal a fejlődést gátolnák.

Az új kriptotörvény szerint egy új szabályozótestületet is létrehoznak, ez lesz a ‘Virtuális eszközöket szabályozó nemzeti szolgáltató.’ Ez egy teljesen független állami szervezet lesz, amely felel majd a kriptovállalatok engedélyeinek kiadásáért. A már létező szabályozóknak- pénzügyminisztérium, Ukrán Nemzeti Bank, kötvény- és részvényfelügyelet- is meglesz a maga felelőssége.

Bornyakov felhívta rá a figyelmet, hogy az adózással kapcsolatos kérdéseket a mostani jogszabály még nem rendezte. Azt egy új adótörvényben nyújtják majd be a parlamentnek valószínűleg szeptemberben. Azonban biztos, hogy a kormányzat nem akarja az áfatörvény hatálya alá vonni a kriptotranzakciókat, és valószínűleg csak a vételi és eladási tranzakciók lesznek megadóztatva. A Digitális Minisztérium javaslata, hogy az adórátát vágják vissza a magánszemélyek esetében a mostani 19.5%-ról 5%-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük