Az Egyesült Államok korlátozná Kína hozzáférését a fejlett AI technológiákhoz

Az amerikai kormány új szabályozási intézkedéseket tervez bevezetni a mesterséges intelligencia (AI) modellek exportjának korlátozására, különös tekintettel Kína technológiai előretörésének gátolására.

Új szabályozási kezdeményezések

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium jelenleg olyan szabályozási javaslatokat mérlegel, amelyek célja, hogy korlátozzák a zárt forráskódú, saját tulajdonú AI modellek exportját. Ezek a modellek – amelyek kifejlesztése során használt adatok és algoritmusok nem publikusak – kulcsfontosságúak lehetnek katonai és egyéb stratégiai alkalmazások szempontjából. A lépés kiegészítené a már korábban bevezetett intézkedéseket. Ezek korlátozták a fejlett AI chipek exportját Kínába. A Kereskedelmi Minisztérium egyelőre nem kívánt nyilatkozni a tervekről, míg a kínai nagykövetség nem reagált a megkeresésre.

Technológiai fejlődés és szabályozási kihívások

A technológia gyors fejlődése jelentős kihívásokat állít a szabályozók elé, akik nehezen tudnak lépést tartani az iparági újításokkal. Egy lehetséges új szabály a számítási teljesítmény-küszöb lehet, amit egy korábbi végrehajtási rendelet állapított meg. Ennek értelmében – ha egy fejlesztés eléri ezt a küszöböt – a fejlesztőknek jelenteniük kell AI modelleik fejlesztési terveit és teszteredményeiket a Kereskedelmi Minisztériumnak.

Nemzetbiztonsági aggodalmak

Az amerikai hírszerzési közösség mellett számos csoport és akadémiai intézmény is aggodalmát fejezte ki. Ennek az az oka, hogy a fejlett AI modellek esetlegesen rossz kezekbe kerülhetnek. Ezek a modellek képesek hatalmas mennyiségű szöveges és képi adat feldolgozására, ami akár kibertámadások indítására vagy biológiai fegyverek kifejlesztésére is felhasználható. Az Amerikai Belbiztonsági Minisztérium szerint a kibertámadók valószínűleg AI-t használnának „új eszközök” kifejlesztésére. Használatuk lehetővé teszi a nagyobb léptékű, gyorsabb, hatékonyabb és nehezebben észlelhető támadások végrehajtását.

A jövőbeli intézkedések és hatások

Bár a szabályozási javaslat még nem végleges, az, hogy az amerikai kormány ilyen lépéseket fontolgat, azt mutatja, hogy komolyan törekszenek arra, hogy betömjenek minden rést a védelmi vonalon Peking AI ambícióival szemben. A szabályozás további országokra is kiterjedhet, figyelembe véve az AI technológia robbanásszerű felhasználási és kiaknázási lehetőségeit.