“Bankman-Fried kényszerített arra, hogy átverjem az embereket”

Az Alameda Research korábbi vezérigazgatója, Caroline Ellison a tegnapi napon tanúskodott a kriptovaluta csalással vádolt Sam Bankman-Fried ellen. Elmondása szerint egykori párja kényszerítette őt, hogy átverje az embereket.

„Irányított engem, hogy kövessem el ezeket a bűncselekményeket. Az Alameda több milliárd dollárt lopott el az FTX ügyfeleitől, amit befektetésekre használt fel” – állította.

Kapcsolódó: Fény derült az FTX titkaira: korlátlan mennyiségű pénzt vonhattak ki a tőzsdéről az alapítók

A továbbiakban bevallotta, hogy az Alameda összesen 10 milliárd dollárnyi pénzeszközt használt fel az FTX ügyfelek vagyonából. Majd elmondta, hogyan próbálta menteni a menthetetlent és kikerülni az adósságból:

Úgy gondoltam, hogy az Alameda helyzete kockázatos” – emlékezett vissza. Nem hitte, hogy a cég mérlege bizalmat ébresztene a hitelezőkben. Ekkor javasolta Bankman-Fried, hogy adják hozzá a Paper Bird céget a mérleghez, hogy az Alameda kevésbé tűnjön kockázatosnak.

A Paper Bird az egyike azon vállalatoknak, amelyekről az FTX botrány közepette derült ki, hogy Bankman-Fried tulajdonában állnak. Amikor a kriptotőzsde csődvédelmet kért, nyilvánosságra került az is, hogy a Paper Bird 2,3 milliárd dollárral tartozik az Alameda Researchnek.

Ellison nem lát esélyt arra, hogy az Alameda bármikor is képes lesz visszafizetni a tartozását – még akkor sem, ha hozzáfér az FTX ügyfélalapjaihoz.

Az ügyész nyitóbeszédében elmondta, hogy Carolnie Ellisont nevezték meg az Alameda Research vezérigazgatójaként, de Bankman-Fried volt az, aki a „dolgokat irányította”. A New York Times szerint Ellison örül az FTX birodalom összeomlásának, és elismerte, hogy nem volt képes az Alameda vezetésére.

Bankman-Friedet egy hónappal azután tartóztatták le, hogy az FTX csődöt jelentett. Most hét büntetőjogi váddal néz szembe, tárgyalása várhatóan két hónapig fog tartani.