A bankok tudtuk nélkül 2 milliárd dollárnyi kriptós tranzakciót dolgoznak fel évente

A Ciphertrace blokklánc elemző cég szerint a nagyobb amerikai bankok megközelítőleg 2 milliárd dollárt dolgoznak fel olyan digitális valuta tranzakciók során, amelyek minden évben észrevétlenek maradnak. A Ciphertrace azt állítja, hogy jelentős számú pénzügyi intézmény nem telepítette még a szükséges KYC/AML infrastruktúrát, amelyet a regisztrálatlan kriptovaluta átutalások észlelésére használhatnának.

Az amerikai bankok top tíz intézménye

A cég a tisztességtelen magatartás kiszűrése és a pénzmosás felderítése érdekében, figyelemmel kíséri a blokkláncokat és a tranzakciókat. A Chipertace december 16-án hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államok tíz legnagyobb bankja közül mind, digitális valuta tranzakciókat dolgozott fel, anélkül, hogy tudtak volna róla. A vállalat azt állította, hogy a bankok körülbelül 2 milliárd dollárt dolgoznak fel észrevétlen kripto tranzakciókon keresztül évente.

A blokklánc-elemző cég szerint a pénzeszközök olyan pénzügyi szolgáltató vállalkozásoktól (MSB) származnak, mint a kriptotőzsdék és a bróker szolgáltatók. A Ciphertrace szerint azok a pénzintézetek, amelyek tudtukon kívül feldolgozzák ezeket a kriptós tranzakciókat, nem rendelkeznek a transzferek észleléséhez szükséges legújabb technológiával. A bankoknak általában meg kell határozniuk az MSB-ből származó tranzakciókat és az átutalásokat be kell jelenteniük a Pénzügyi Akciócsoportnak (FATF). A közeljövőben azonban a bankoknak teljesíteniük kell azon kriptovalutákhoz kapcsolódó azonosítási és megfelelési követelményeket is, amelyeket a legújabb FATF szabályozási irányelv taglal.

A FATF új pénzmosás elleni szabálya

A Ciphertrace jelentés szerint a legfontosabb kriptotőzsdék kétharmadának gyenge a KYC (know-your-customer) eljárása. Annál a tőzsdénél, ahol gyenge volt KYC, a Ciphertrace kutatói könnyedén tudtak naponta 0,25 BTC-t kivenni bármiféle kérdés nélkül. A tanulmányban a Ciphertrace kiemelte azt is, hogy “a tőzsdék többsége nincs felkészülve a KYC megfelelő kezelésére. Ne is beszéljünk a FATF új szabályainak betartásáról.” A Ciphertrace kutatása kihangsúlyozta azt is, hogy a kriptoiparban jelentősen visszaesett a bűncselekmények száma 2019-ben. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy még így is több, mint 4,4 milliárd dollárt veszítettek a befektetők kibertámadások következtében.

A Ciphertrace azt is megjegyezte, hogy már sok tőzsde eltávolította a követhetetlen privát coinokat (pl. Zcash, Monero, Grin, BEAM), ezzel is felkészülve a FATF útmutatásaira. “A FATF AML új szabályainak bevezetéséét megelőzően, sok kriptotőzsde kiselejtezte a titkoscoinokat. A tőzsdék 32%-ának azonban (ide értve a gyenge KYC-vel rendelkezőket is) még mindig van privát coinja.

Az elmúlt két évben számos kriptovalutákhoz köthető szabályozás látott napvilágot. A blokklánc elemzést folytató vállalkozások folyamatosan figyelemmel kísérik a legnépszerűbb nyilvános blokklánc hálózatokat. A kriptovalutákkal kapcsolatos bűncselekmények csökkenését ugyan a Quadriga veszteség és a Plustoken csalások némileg torzították, de a Ciphertrace abban bízik, hogy az új szabályozás segít megtisztítani a tőzsdéket és online walleteket az illegális kriptovaluta használat veszélyétől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük