Nem szabályozza az EU a bányászatot

A kriptopénzek bányászata teljesen legális Európában és csak a standard energiafogyasztással kapcsolatos szabályok vonatkoznak rá, jelentette be az EU illetékese. Mariya Gabriel digitális gazdaságért felelős biztos azonban megerősítette, hogy figyelemmel kísérik a növekvő áramfogyasztással kapcsolatos aggodalmakat a bányászatot illetően. A bizottság weboldalán megjelent közlemény szerint a biztos egy, a parlamenthez intézett kérdés kapcsán nyilatkozott.

Nincs jogi alapja a bányászat korlátozásának

Bár a kriptopénzes bányászatok kétharmada Kínát érinti, az ügy Európát is foglalkoztatja. A bizottság tisztában van a kriptopénzek és a blokklánc technológia által igényelt fogyasztás megugrásával, mondta Gabriel. Arról azonban nincsenek pontos adatok, hogy mekkora mértékű a bányászati tevékenység az unió területén.

Jelenleg nincs jogi alapja az EU-ban a felhasznált energiák megakadályozásának vagy korlátozásának. Mivel azonban az elektromos fogyasztás gazdasági tevékenységnek számít, erre EU-s szabályok vonatkoznak, az energiaszektor és üvegházhatású gázok kibocsátása kapcsán.

Forrás: Go Green BTC

A bányászat üzleti modelljének alapja a kriptopénzek értékének növelése, emiatt a megemelkedett áramfogyasztás és annak költsége valószínűleg módosítani fogja a pénzek értékét és az azok iránti keresletet, áll a dokumentumban.

A bizottság nem fogja monitorozni a bányászati tevékenységeket, mert nem számít illegálisnak, azonban felül fogják vizsgálni, hogy milyen hatást gyakorol ez az energiakeresletre. A nyilatkozat azonban azt is megjegyzi, hogy számos olyan ígéretes blokklánc technológiai alkalmazás van, amely nem igényel nagy mennyiségű elektromos áramot a blokklánc fentartásához.

A bizottság febuárban indította el az unió blokklánc központját (EU Blockchain Observatory). A létesítmény célja a blokklánc technológia legfontosabb fejlesztéseinek kiemelése, az európai szereplők promotálása és az európai szerepvállalás erősítése a többi résztvevővel együttesen.

Az IMF a klímaváltozással érvel

Idén januárban a Nemzetközi Valutaalap igazgatója, Christine Lagarde a Világgazdasági Fórum ülésén azt mondta, hogy a bitcoin bányászat rendkívül energiaigényes. Számos elemző és környezetvédő figyelmeztet a fogyasztások mértéke kapcsán, ami komoly probléma, tekintve, hogy a világ a klímaváltozással is harcban áll, mondta Lagarde.

A Bloomberg elemzése szerint a bitcoin bányászati ágazat kollektív energiafogyasztása 2017-ben megháromszorozódott, és napi 43 GWhs rekordot ért el decemberben. A Credit Suisse jelentése szerint bár a bányászók áramfogyasztása addig fog emelkedni amíg a tevékenység kifizetődő, az aktuális előrejelzések túlzóak, nem beszélve arról, hogy számos bányászatot érő kritikának egyáltalán nincs valóságalapja.

Bitcoin energiafogyasztás, forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Singularity Hub

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.