Milyen áresés? A bányászokat nem érdekli az elhúzódó pangás

A kriptovaluták árának drasztikus esése a 2017 végi csúcsokhoz képest nem riasztotta el a bányászokat, hogy tovább invesztáljanak és bővítsék az egyre drágább bányász tevékenységeiket.

Figyeld a hashrátát

Egy a Bloombergben megjelent cikk szerint egyes bitcoin bányász vállalkozások továbbra is profitábilisak annak ellenére, hogy a bitcoin 2017 decembere óta 70%-ot vesztett értékéből. Ezt folyamatos hatékonyság növelő fejlesztésekkel és a profit expanzióra fordításával érték el.

Az egyik nyilvánvaló indikátora a jelenségnek, a továbbra is növekvő hashráta, ami a bitcoin hálózat teljes számítási kapacitását méri. A továbbra is lineárisan növekvő hashráta jelöli a bányászcégek befektetéseit az új hardverekbe.

bitcoin hashráta - A kriptovaluták árának drasztikus esése a 2017 végi csúcsokhoz képest nem riasztotta el a bányászokat, hogy tovább invesztáljanak és bővítsék az egyre drágább bányász tevékenységeiket.

A hónapban már írtunk róla, hogy a bitcoin hálózat hashrátája elérte az 52 trillió hasht másodpercenként. A hashráta növekedés 2017-ben indult meg erőteljesen és bár lassuló ütemben, de továbbra is tart. Egyben rengeteg új szereplő, nem kimondottan technikai, de inkább nagybefektetői aktor jelent meg a bányászszektorban és a már létező bányászokat is egyfajta konszolidáció jellemzi, ahol azok a miner cégek maradnak talpon, melyek a legolcsóbban tudnak áramhoz jutni és folyamatosan új hardverekhez jutni.

Az eredmény: ezek a bányászcégek a 6500 dolláros bitcoin árfolyam ellenére továbbra is profitábilisak.

Még nagyobb, még hatékonyabb, még olcsóbb

A fenntartható modell érdekében nincs megállás és a bányászok még tovább bővítik kapacitásaikat, amit megtámogat a külső tőkeforrás megjelenése így segítve őket legalább a nullszaldó elérésében.

Marco Streng, a Genesis Mining vezetője egy interjú során a bővülés kapcsán a következőket nyilatkozta:

Még mindig jelentős a bővülés, különösen a hatékonyabb bányászok részéről. A bővülés olyan nagy, hogy kompenzálja a kevésbé hatékony bányászok kiesését.

Az expanziót indukálja az említett hashráta növekedés, ami hosszú távú elköteleződést jelez a bányászok részéről, vagy csak kitartanak addig, amíg az árak nem kezdenek elindulni újra felfelé friss bevételeket felszabadítva a bővítésre és hatékonyság növelésre.

A jelenség kapcsán az ausztrál kriptotőzsde vezetője, a Blockbit Pty Ltd. vezetője megjegyezte:

A növekvő hashráta azt jelenti, az emberek hosszú távra elkötelezettek a szektorban, mivel még a veszteséges működés ellenére is örömmel akkumulálják azt amijük van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük