Bekeményít a holland jegybank: 2 hetük van a kriptós cégeknek, hogy regisztrálják magukat

Rápirított a holland jegybank az országban székelő kriptovaluta vállalkozásokra. A cégeknek május 18-áig kell regisztrálniuk magukat máskülönben azonnali hatállyal be kell szüntetniük tevékenységüket az országban.

A De Nederlandsche Bank (DNB) célja, hogy két héten belül regisztráltassa a lokál kriptovaluta cégeket az uniósnál szigorúbb pénzmosás elleni (AML) regiszterébe, amire a direktívát a múlt hónapban fogadta el a holland parlament annak érdekében, hogy megfeleljen az Európai Unió AMLD5 irányelveinek és a nemzetközi Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) ajánlásainak.

Hozzá kell tenni, a DNB nem siette el implementálását, mivel a módosított AMLD4 direktívájukat csak  három hónappal a hivatalos uniós AMLD5 után fogadták el a holland parlament felsőházban. Az ukáz értelmében súlyos következményekkel kell számolniuk azon kriptovaluta vállalkozásoknak az országban, amik nem felelnek meg. Például az euró <–> kriptó váltást vagy letétkezelést végző helyik cégekre azonnali felszámolás vagy pénzbírság vár, ha a határidőig nem regisztrálják magukat, ugyanez érvényes a kriptó <–> kriptó váltással foglalkozó vállalkozásokra is.

A rövid határidő ellen természetesen tiltakoznak a helyi cégek azzal vádolva a holland pénzügyminisztériumot és jegybankot, hogy így akarják padlóra küldeni a teljes szektort.

Az szintúgy nem tiszta, hogy miért a negyedik pénzmosás elleni direktívára hivatkoznak közleményükben az épp aktuális ötödik helyett.

Azok a cégek, amelyek nem regisztrálnak, “május 18-án fel kell függeszteniük jelenlegi tevékenységeidet”, és pénzbírsággal, illetve “végrehajtási intézkedéssel kell szembenézniük”írja a DNB sajtóközleményében. Holland jegybank szerint elegendő idő áll rendelkezésre a cégeknek a regisztrációra.

Mint ismert, az unió AMLD5 direktívája januárban lépett érvénybe és a tagországoknak addig kellett volna implementálniuk nemzeti jogrendszerükbe a szükséges változtatásokat. A holland parlament azonban ezt április 21-ig nem tette meg, ezért is határozhatott meg ilyen szoros határidőt és követelményeket a helyi vállalkozásoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.