Belassult az EOS hálózat egy airdrop miatt

Köhög az EOS hálózata. Az egyik leggyorsabb tranzakciósebességgel és magas volumennel rendelkező blockchain hálózat a napokban bűn lassúra váltott. A napi aktív szerződések száma 43%-kal zuhant.

A Titan Labs kimutatása (lásd borítóképen is) szerint az összes EOS blokkláncán futó dapp, token és okosszerződés aktivitása nagyot zuhant.

Airdrop ingyen pénz okozta a lassulást

Kiderült közben, hogy a lassulásért egy token airdrop felelős, amit még múlt hét pénteken aktiváltak. Segítségével a felhasználók tokeneket szerezhetnek a kihasználatlan CPU kapacitásuk áruba bocsátásával. Ha elküldesz az okosszerződésnek 0.001 EOS-t, akkor az visszajuttat 0.0001 EOS-t és 0.811 EIDOS-t. 1 EIDOS 0.0667$ ár, ami úgy tűnik sokaknak meg is éri, hogy lekössék a kapacitásukat.

Amellett, hogy belassult a hálózat, mellette az EOS hálózat használati díja is 10 000 – 20 000-szeresére nőtt csütörtökre. Ez a drágulás pedig sokakat elriaszt az EOS használatától.

Egy korábban kiadott elemzés szerint a probléma gyökerei ennél jóval mélyebben rejtőznek: az EOS blokkláncán 500 milliszekundumonként generálódnak az új blokkok. A blokkokat 200 milliszekundumonként kell validálni míg a maradék 300 milliszekundum áll rendelkezésre a blokkok szétterítésére a hálózaton.

Viszont ha növekszik a 200 milliszekundumot eléri számítógépek száma a hálózaton, a hálózat dugóba kerül és a használt CPU kapacitást nem lehet utilizálni.

A korábbi elemzésben Dexaran arra a következtetésre jutott, hogy a hálózati dugókból való felépülés túlságosan sok időt vesz igénybe és ennek elkerülésére gyorsítani kell ezt a felépülési fázist.

Az EOS hálózat fejlesztőközössége viszont nem ért egyet egyöntetűen a vádakkal. Egyesek szerint ez nem más, mint egy kis huppanó a sebességben, de semmi különösebb mélyben rejlő problémáról nincs szó.

Mások szerint viszont igenis nagy a baj, ugyanis az ilyen erőforrás dugók miatt az EOS hálózatát nem lehet tovább skálázni, ergo nem áll készen egy mainstream adaptációra.

Az EOS az egyik legsikeresebb ICO forrásgyűjtési akciót hajtotta végre 2017 – 2018-ban miután több mint 4 milliárd dollárt gyűjtött össze. A hálózata növekvő aktivitásról számol be, ugyanakkor többségben vannak rajta a szerencsejáték és airdrop dappok. Egy hónappal korábban egyezett meg az amerikai pénzfelügyelettel, hogy 24 millió dolláros bírságot fizet amiért az ICO-ját nem jelentette be az amerikai hatóságoknál. Ennek ellenére a kínai hatóságok blockchain platform rangsorolásában az EOS hónapok óta az első helyen végez.