Bennfentes kereskedés a Coinbasen a bitcoin cash bevezetése miatt?

Bennfentes kereskedés a vád a Coinbase ellen a keddi bitcoin cash bevezetés kapcsán. Brian Armstrong, igazgató is megszólalt az ügyben.

Bitcoin cash a Coinbasen

Kedd óta lehet bitcoin casht vásárolni a világ egyik legnagyobb váltójánál, a Coinbasenél. Bombaként robbant a hír a piacon.

Eddig ugyanis csak annyit nyilatkozott korábban a Coinbase, hogy dolgoznak az augusztusi hard fork révén megjelent bitcoin cash integrálásán. A korábbi hírek szerint januárban kapták volna meg a hard fork révén a korábbi bitcoin tulajdonosok a bitcoin cash érméket. Azonban arról nem volt szó, hogy ahelyett, hogy szétosztásra kerülnek a bitcoin cash érmék, azonnal megnyílik a kereskedés lehetősége a Coinbase kapcsolt kereskedési platformján a GDAX-on is.

Bennfentes kereskedés a Coinbasen
A hír miatt a bitcoin cash árfolyama közel kétszeresére erősödött és már bőven 3000 dollár felett zajlik a keskedés. Az árfolyam kedd délután még csak 1800 dollár körül járt.

Bennfentes kereskedés történhetett a Coinbasen?

Az árfolyam emelkedés miatt sokan azzal vádolják a Coinbaset, hogy bennfentes kereskedés gyanúja merülhetett fel a tőzsde dolgozóival szemben. A legtöbb tőzsdén ugyanis éppen pár órával a Coinbase meglepetés bejelentése előtt kezdett el emelkedni az árfolyam, mely aztán a bejelentés után hirtelen visszazuhant.

Az árfolyam mozgás mérete és az időzítése miatt a Coinbase azt ígérte kivizsgálják az esetet, hogy pontosan mi is történhetett a tőzsdén. Brian Armstrong biztosította a közvéleményt, hogy amennyiben kiderül, hogy bármely dolgozójuk vagy alvállalkozójuk megszegte a cég szabályait azonnal kezdeményezik a jogi lépések.

Közösségi médián keresztül terjedt a hír

A közösségi médián keresztül egyre többen fejezték ki nem tetszésüket a helyzet kapcsán. Különösen azok háborognak, akik a bitcoin core táborát erősítik és nem értenek egyet a bitcoin cash hard forkjával sem. A Reddit és a Twitter tele van a Coinbase ellen irányuló vádakkal. Vannak akik általában nem értenek egyet a bitcoin cash bevezetésével, azonban a bennfentes kereskedés vádja mindenképpen túllép a core és cash csapatok közötti ellentéten. Ugyanis volt akik felvetette, hogy a Coinbase árfolyama is szerepel a CME Csoport áridexében, így az eset egy szabályozott piacon kereskedett termék árfolyam befolyásolást eredményezte – ha igazak a hírek.

Többen az amerikai értékpapír felügyelethez, a SEC-hez fordulnak panasszal, mások jogi lépéseket tettek a tőzsde ellen. Azonban még nem világos, hogy ki meddig megy majd el az igazának bizonyításával. A Coinbase hozzátette, hogy nagyon szigorúan veszik a szabályozás kérdését. Az ügyfelek védelmében akár az IRS-el, az amerikai adóhatósággal is szembe mentek korábban. Csak remélni tudjuk, hogy továbbra is az ügyfeleik érdekében cselekednek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük