Beperelte a Ripple ügyvezetője a YouTube-ot a vírusként terjedő XRP-csalások miatt

A Ripple cég ügyvezetője, Brad Garlinghouse, beperelte a YouTube-ot amiért a videómegosztó platform nem törli időben az oldaláról a vírusként terjedő XRP átveréseket.

A periratot április 21-én adták be Kalifornia északi kerületében és kártérítést követel a YouTube-tól Garlinghouse, amiért a platform képtelen megakadályozni az újra és újra felbukkanó XRP csalókat.

Garlinghouse tweetsorozatában leírja, hogy több károsultról is tud, akik a YouTube-on terjedő XRP-átveréseknek lettek az áldozatai, néhányuk több ezer dollárt veszített.

A szóban forgó XRP-csalások a kriptós átverések új hullámába tartoznak, amik januártól kezdtek el tömegesen terjedni. A csalás során legitim kriptós YouTube csatornákat másolnak le és azokon ingyen bitcoin, XRP és ETH coinokat ígérnek, ha a delikvens előtte megadott tárcákra küld kriptót. Az ígéretből természetesen semmi sem lesz, csak a károsultak tárcái lesznek könnyebbek. Az imperszánotorok az elmúlt hónapokban visszaéltek Vitalik Buterin, Changpeng Zhao, Roger Ver és a hetekben Brad Garlinghouse nevével is.

A konkrét videók címében és leírásában a nézőknek 5 millió XRP-t ígérnek és csak annyit kell tenniük, hogy elküldenek egy címre 1 000 000 ripplét.

A perirat azzal gyanúsítja a YouTube-ot, hogy a videómegosztó tudatosan profitál a csalók tevékenységéből mialatt megvan a kapacitásuk, hogy elejét vegyék a visszaéléseknek.

A YouTube profitál az átverésből miután tudatosan fizetett hirdetéseket jelenít meg a csalók nevében, akik a Ripplét és Garlinghouse-t személyesítik meg. Ezek a hirdetések — úgynevezett ‘videófelfedező reklámok’ — úgy lettek tervezve a YouTube által, hogy a keresőtalálat oldal tetején jelenjenek meg az organikus találatokkal együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük