Berobbant az Aptos, többszázezres felhasználói bázisra tett szert pár nap alatt

Időről időre felbukkannak az Ethereum új kihívói, hogy aztán az ETH erőt mutatva megtartsa dominanciáját. A kihívó szerepében ezúttal az Aptos, amely legújabb együttműködésével 800%-os növekedést generált a napi felhasználói aktivitásokban.

Bár az Aptos blokklánc csak 2022 utolsó negyedévében indult el, azóta bérelt helye van a CoinMarketCap top 100 blokklánc projektje között, és egyre inkább úgy tűnik, hogy megszilárdítja a helyét az iparág nagyágyúi között. A fejlesztők egy része korábban Mark Zuckerberg elbukott Diem projektjén dolgozott együtt, melyet bár elsüllyesztettek a Meta cégcsoport körüli örvények, technológiai szempontból biztosan szolgált komoly tanulságokkal. A cég számára egyelőre biztosan nem okoz problémát, hogy pont a medve piac közepén léptek a piacra: kockázati befektetőktől összesen 350 millió dollárt vontak be, és olyan nagy nevek adtak pénzt a fejlesztésre, mint az Andreessen Horowitz, a Binance Labs, vagy a csúfos véget ért FTX.

Mi az az Aptos?

Az Aptos mögött álló fejlesztők egy olyan tranzakció-rendező algoritmust alkalmaznak, amely a “párhuzamos végrehajtás” elnevezésű technológiára épül. Ennek célja a tranzakciók gyors, biztonságos és decentralizált feldolgozása (ráadásul olcsón) – azaz mindazon három alapelv együttes teljesítése, amellyel kapcsolatban a többi blokklánc valamilyen kompromisszumot kénytelen kötni. Míg a legtöbb blokklánc a tranzakciókat blokkokba tömörítve egyenként hajtja végre, addig az Aptos több egyidejű láncot futtat párhuzamosan, lehetővé téve több tranzakció feldolgozását. A blokklánc konszenzus algoritmusa a “proof-of-stake,” natív érméje pedig az APT token. A legtöbb blokklánccal ellentétben az Aptos nem a Solidity programnyelvet használja, hanem az ún. Move-ot, mely szintén Diem örökség.

Az Aptos most azért került be a hírekbe, mert jelentős növekedést ért el az elmúlt napokban. Az Aptos-bummot az okozta, hogy a cég még az év elején befektetett a főleg India és Dél-Ázsia szerte népszerű Chingari média alkalmazásba, most pedig megkezdte az app blokklánc integrációját, melynek köszönhetően 800%-os blokklánc-aktivitás növekedést könyvelhetett el, és az indulás óta napi 100 000 aktív felhasználót vonz (július 22-én rekord számú, 180 000 felhasználó használta a blokkláncot). Az Aptos sikere ráadásul a Solana kudarca, ugyanis a Chingari korábban kizárólag a Solana blokkláncon futott, ahol azonban stagnálnak a számok. Bár az alkalmazás használatához nem szükséges kripto tárcával rendelkezni, a Chingari összesen 175 millió felhasználóval rendelkezik, így bőven van még hely az Aptos növekedésére is.