Betiltották a bankok általi kriptoszolgáltatásokat Argentínában, aminek hátterében az IMF áll

Az argentin központi bank csapást mért a kriptovalutákra, megtiltva a dél-amerikai ország pénzintézeteinek, hogy szabályozatlan digitális eszközökkel kapcsolatos műveleteket kínáljanak ügyfeleiknek.

A bejelentést megelőzően az ország két legnagyobb bankja, a Banco Galicia és a Burbank SAU tette közzé, hogy az ügyfelei számára lehetővé teszi különböző kriptovaluták vásárlását. Azonban az emberek nem sokáig örülhettek, ugyanis a központi bank lépése az volt, hogy visszaszorítják a digitális eszközök használatát, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelt írt jóvá az ország számára.

Az IMF arról számolt be, hogy 45 milliárd dolláros hitelt nyújt a gazdasági nehézséggel küzdő országnak, aminek van egy feltétele is. A megállapodás értelmében a dél-amerikai államnak a saját pénzügyi szektorának védelme érdekében el kell kerülnie a kriptovaluták használatát. Ennek eleget téve Argentína központi bankja be is tiltotta a szabályozatlan digitális eszközökkel kapcsolatos műveleteket.

A központi bank szerint a kriptovaluták betiltásának célja az általuk jelentett kockázat csökkentése és a gazdaságuk védelme, mivel az ilyen eszközöket megbízhatatlannak tekintik. A megállapodás kitér arra, hogy mivel lenyomozhatatlanok, azok könnyedén felhasználhatóak a drogkereskedelemhez, fegyverek finanszírozásához és a prostitúcióhoz egyaránt.

„A pénzügyi stabilitás további védelméért fontos lépéseket teszünk a kriptovaluták használata ellen, annak érdekében, hogy megelőzzük a pénzmosást, a kötetlenséget és a dezintermediációt.” – olvasható a megállapodásban.

Azonban korábban már beszámoltunk arról, hogy 2021-ben az összes kriptovaluta tranzakció csupán 0,05%-a köthető pénzmosási tevékenységhez. Összehasonlításképpen az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának becslése szerint évente 800 milliárd és 2 trillió dollár közötti fiatpénzt mosnak tisztára, ami a globális GDP 5%-át teszi ki.

Bizonytalan jövő áll az argentinok előtt

Köztudottan az országban magas inflációs árak uralkodnak, amelyek jelenleg 20 éves csúcsot értek el, miközben a központi bank határozottan kiáll a kriptovaluták ellen. Előreláthatólag a helyzet 2022-ben sem fog javulni, sokak szerint tovább romolhat az ország gazdasági helyzete a kapott hitel ellenére is.

Egyes felmérések szerint a dél-amerikai állam a 10. helyen áll a kriptók elfogadottságát illetően lakosságarányosan. Az argentin kormány merész lépése révén próbálja megvédeni lakosait a kriptovaluták jelentette kockázatoktól, azonban lehet, hogy épp ez jelentené a megoldást többek számára.