Billentyűzetes, QR kód olvasós kriptotárca érkezik

A bitcoin hidegtárcákat gyártó Coinkite egy új termék indítását jelentette be nemrégiben. A Coldcard Q1 nevet viselő eszköznek már normál, QWERTY billentyűzete és QR kód olvasója is van. Akkumulátorral működik és teljesen hasonló biztonsági modellt alkalmaz, mint a Coldcard Mk4. Főleg az FTX kriptotőzsde összeomlása után nőtt meg az igény a saját hidegtárcák iránt. Nem csoda, hogy például 2022. decemberében a Ledger elindította a Stax névre hallgató tárcáját, amelyet az iPodot is tervező Tony Fadell tervezett. Aztán az 1inch Network is bejelentette egy hidegtárca indulását 2023 elején.

A ColdCard Q1 rövid bemutatása

Elég sokan kezdik átvenni a filozófiát, mely szerint “csak az a Te coinod, ami tényleg nálad van”, így a kereslet folyamatosan növekszik a hidegtárcák iránt. A Coldcard Q1 egy magasabb árkategóriába célzott tárca, amelyre már előrendeléseket lehet is leadni a Coinkite oldalán. Akkumulátorral üzemel, tehát nem kell hozzá sem asztali számítógép, sem közvetlen áramforrás. 320×240 pixeles LCD kijelzője van, ami a Coldcard Mk4 kijelzőjének közel négyszerese. Trendi, hogy a Coldcard Q1 QWERTY billentyűzete LED megvilágítással is rendelkezik. Elég masszív az eszköz képességeinek tárháza, hiszen a Coldcard Mk4-hez hasonlóan a Coldcard Q1 is rendelkezik NFC funkcionalitással és két MicroSD hellyel is.

De az NFC funkcionalitást és az USB kimeneteket végérvényesen blokkolni is lehet. A QWERTY billentyűzet hasznosságáról nem is érdemes beszélni, hiszen így jóval könnyebb lesz majd a kulcsunk szavait begépelni. Amit az Mk4 tudott, azt tudja a Q1 is, de egyrészt könnyebben kezelhető, másrészt bővült is a funkciók köre. A Coinkite weboldala szerint az Mk4 ára most 147,94 amerikai dollár, míg az előrendelésnél 200 dollárt kell fizetni a Q1-ért. Aki bitcoinnal fizet, azonnal kap is 5% kedvezményt. Úgyhogy ha most gondolkodunk hidegtárca vásárlásán, akkor a Coinkite új termékét is érdemes megfontolni.