Binance Smart Chain volumen adatok: valósak vagy hamisak?

Egy most megjelent elemzés szerint felmerült a gyanú, hogy a Binance Smart Chain hamis volumen adatokat jelentett, végülis azonban az adatok átvilágítása érdekes megállapításokhoz vezetett.

Több gyanú is felmerült azzal kapcsolatban, hogy a Binance Smart Chain (BSC) hamis volumen adatokat tett közzé. Több kriptoelemző is belevetette magát a témába, köztük Andrew Kong [@Rewkang] és Sam Bankman Fried (SBF), és érdekes összefüggésekre bukkantak.
Az egyik legnagyobb automatizált piactár, a PancakeSwap is az elmúlt időszakban hatalmas volumenekről számolt be. Így a Binance Smart Chain-en működő DEX kriptotőzsde is a célkeresztbe került.

Binance Smart Chain volumen: Valósak vagy hamisak?

Az elemzők észrevették, hogy a leggyakrabban használt megkérdőjelezhető aktivitás az volt, hogy feltűnően sok volt az egyedi cím. A 1inch Exchange tőzsde CHI gas tokenjének a bevezetése kapcsolható ehhez a hirtelen megnövekedett egyedi címekhez. Miután a Binance Smart Chain megváltoztatta az algoritmusát annak érdekében, hogy kizárja a CHI okosszerződés által generált egyedi címeket, akkor a számok is normalizálódtak.

SBF hozzátette, hogy a PancakeSwap-en generált volumen is erősen megkérdőjelezhető.

A BSC-vel szemben tapasztalható szkepticizmus arra vezethető vissza, hogy a nagy volumen és a PancakeSwap-en található forgalom is hirtelen a semmiből jött. Összehasonlítva más ázsiai tőzsdékkel, ahol gyakoriak a mosási kereskedések (wash trading) is.”

A mosási kereskedés azt fejezi ki, mikor a kereskedők tokeneket vásárolnak és adnak el ugyanabban az időpontban abból a célból, hogy manipulálják a piacok működését. Ezt sokkal nehezebb megcsinálni egy decentralizált tőzsdén összehasonlítva a centralizálttal. A decentralizált tőzsdén lévő adatok ugyanis mindenki számára hozzáférhetők a publikus blokkláncon.

Kong szerint ahhoz, hogy a Binance-en mosási kereskedés folyjon, a tőzsdének díjakat kellene fizetni az engedmények és díjak elengedése helyett. Ez éves szinten akár 730 millió dollárt is kitehetne. Amikor hamis volumeneket jelentő tőzsdéket próbálunk beazonosítani, akkor ha összehasonlítjuk a likviditási profilt a volumenekkel, rögtön megszólal a vészjelző az alacsony likviditású tőzsdéknél.

Kevés a bizonyíték

A PancakeSwap-en elzárt teljes érték növekedett a volumennel párhuzamosan, ami utal az egyedi számokra. Kong bevezette a DEX AMM velocitás koncepcióját is. Ez alapvetően a tranzakció volumenének és a teljes lekötött értéknek az aránya, amely képes nyomonkövetni az AMM tőke forgási sebességét.

Ezt a mérőszámot felhasználva Kong arra jutott, hogy a PancakeSwap számai összehasonlíthatóak az Uniswap által publikált számokkal. Az arbitrázs kereskedés esetén pedig még túl is teljesítheti a PancakeSwap, ugyanis kedvezőbbek a tranzakciós árai:

Abból kifolyólag, hogy a Binance Smart Chain működő PancakeSwap tranzakciói 100-szor olcsóbbak az Uniswap tranzakcióinál, ez miatt jelentősen nagyobb az arbitrázs lehetőségek száma is.

Végezetül az elemzés során kitértek a közösségi platformok aktivitására is, hogy megnézzék az érdeklődés nagyságát. Arra jutottak, hogy itt sem utalt semmi arra, hogy a volumenek hamisak lennének.
Összességében azt a következtetést vontuk le, hogy kevés bizonyíték van arra, ami alátámasztaná a hamis aktivitás+ a botok működésének a narratíváját.

Inkább arról bizonyosodtunk meg, hogy a gyorsan növekvő aktivitás a kevésbé szofisztikáltan működő retail befektetőktől származik, akiknél változó kvalitású a kereskedés.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük