Mi okozta a hirtelen Bitcoin áresést?

  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tegnap 30 perc leforgása alatt több mint 6 százalékkal esett a bitcoin árfolyama, 9400 dolláros árfolyamon stabilizálódva. Az altcoinok még ennél is nagyobbat zuhantak, a top 10-es listáról a Binance Coin 12%-kot esett.

A közösség egyelőre találgat mi okozhatta a hirtelen bitcoin áresést. Egy Hackeden megjelent cikk írója a Wright – Kleiman jogi vita során született verdiktre utal, ami arra kötelezi az állítólagos Bitcoin feltaláló Craig Wrightot, hogy bitcoinjaink a felét, mintegy félmillió bitcoint, adja át az elhunyt Dave Kleiman családjának. A közösség úgy kalkulál, hogy miután végrehajtásra kerül, a Kleiman család masszív eladási hullámba kezdhet.

A bitcoin áresés mögötti Hacked-hipotézis azonban több sebből is vérzik. Egyrészt Craig Wright még egyetlen alkalommal sem tudta hitelesen bizonyítani, hogy ő lenne Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója. Ennek bizonyításához nem kellene mást tennie, mint a Bitcoin indulásának első évében bányászott bitcoinokat átutalni egy másik tárcába, amire csak akkor képes, ha hozzáférése van a mesés vagyont védő privát kulcsokhoz. Wright 2016 óta szakadatlanul állítja, hogy ő Satoshi Nakamoto, de még egyetlen egyszer sem tudta azt hitelesen bizonyítani.

Tehát az áresés mögött más okokat kell keresnünk.

Az eséssel szinte egy időben jött a bejelentés, hogy a jövő héten indul a várva várt intézményi Bakkt határidős platformon a bitcoin letételhelyezés. Előfordulhatott, hogy egyes komolyabb bitcoin vagyonnal rendelkező entitások így szeretnének még az intézményi bitcoinban elszámolt határidős platform előtt jól bevásárolni és nagyobb long pozíciókkal nyitni a 23-ára tervezett indulás előtt.

A Bloombergnek nyilatkozva Dave Balter, a Flipside Crypto vezetője a következőt nyilatkozta a hirtelen esésről:

“A mi oldalunkról úgy tűnik, hogy egy eladási hullám volt a dollárelszámolású BTC határidős piacokon amik e hét pénteken járnak le,”

Követve a CEO szavait, rápillantottunk a CME készpénz elszámolású határidős kontraktusok aktuális piaci helyzetére. A charton jól kivehető a rekordméretű napi volumen és ezt látván, örülhetünk, hogy ennyivel megúszta a kriptopénz piac.

A bitcoin áresést a lejáró CME határidősök okozhatták?

Egy másik kapcsolódó megfigyelés, ami szintén a napokban került feltárásra, a Bitcoin valós dominanciája a kriptopénz piacokon. A CoinMarketCap ‘hivatalos’ piaci részesedése 69%-ot mutat, azonban ez nem veszi figyelembe a bitcoin kereskedelmi volumen arányát. Az Arcane Research kutatásai alapján azt kapjuk, hogy a bitcoinhoz kapcsolódó kereskedési volumennel súlyozott piaci részesedés  a teljes volumen 90%-át is elérhetik, míg a maradék 7 százalékot adja az ether, ripple és litecoin.

Vannak ennél komolytalanabb, bár általában igazságmagokat tartalmazó megállapítások is a friss eséssel kapcsolatban. Egy ilyen szellemes meglátást Jeff Dorman, az Arca befektetési vezetője tett közzé:

“A munkaszüneti nap előtti hét. A kriptó fele a Burning Man fesztiválon van, a másik fele meg ül a kezein és nem csinál semmit… Alacsonyak a volumenek és már nagyon kicsivel is mozgatni lehet a piacokat és közben nagy határidős/opciós lejáratok előtt állunk a hét vége fele. Az egyetlen egyértelmű mozgást az EOS, ETH, XRP, BCH, LTC és más magas kapitalizációjú token esésében látom, amik már hónapok óta elkerülik a befektetők kegyeit. Egyszerűen nem gondolom azt, hogy túl sok befektető védené most az árfolyamot.”

Bölcs meglátások, osszuk.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.