Szabályozói rosszallás ellenére elindult a bitcoin árusítás a francia dohányboltokban

A Keplerk cégnek köszönhetően elindult a bitcoin árusítás a francia Tabac dohányboltokban.

Az első körben a párizsi fintech startup 6 dohányboltban kezdi meg bitcoin kuponok (ajándék kártyához hasonló) árusítását, melyet a vásárlók a KeplerK bitcoin tárcájában tudnak beváltani.

Adil Zakhar, a Keplerk egyik társalapítója elmondta, a hét végére a bitcoint értékesítő dohányboltok száma eléri a 100-at, amit fokozatos bővítés követ és a tervek szerint 6500 licencelt dohányboltot terveznek bevonni.

“Néhányaknak bonyolult bitcoint vásárolnia az interneten,” magyarázta Zakhar a Reutersnak.

“Jobban bíznak a helyi dohánybolt tulajdonosukban, mint valami távoli névtelen honlapban.”

Rögös indulás

Nincs könnyű éven túl a KeplerK sem a dohányboltos bitcoin árusító tervével, mivel a francia szabályozók még minding nem tudták eldönteni, milyen jogi kategóriába sorolják a startupot. A PAYSAFEBIT SASU egy helyi vállalkozás, mely egyben a startupot támogatja, megkapta a működési engedélyt az Autorité Des Marchés Financiers (AMF) pénzügyi szabályozó hivataltól, de egyesek a szabályozó hatóságon belül kétségbe vonják a vállalkozás likviditását.

A francia regulátor szerint a PAYSAFEBIT SASU mindössze 50 000 eurós tőkével rendelkezik és az általa működtetett KEPLERK-nak nincs se engedélye, se jóváhagyása a francia hatóságoktól, hogy bitcoin kereskedési tevékenységet folytasson, és a felől is kétsége van, hogy egyáltalán képes-e garantálni a felhasználóinak a letétjeik biztonságát.

A zavar a kriptovaluta vállalkozások szabályozatlanságában keresendő. A kormány ugyan kiadott két előírást a blokklánc technológiával kapcsolatosan, de ezeken kívül semmi mankót nem biztosít. Az AMF ugyanakkor többször is figyelmeztette a lakosságot a kriptovalutákba történő fektetés kockázatosságáról, melyet egyébként sem tekint pénzügyi befektetési eszköznek.

Páneurópai kriptoszabályozás

Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság nem sokkal korábban már kérte az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre egy páneurópai bitcoin törvényt, mely egyben tiszta vizet öntene a francia KeplerK jogi státusza körülötti vitára is.

Franciaországban jellemzően lassan mozdul a bürokrácia az innovatív megoldásokra és ahogy az európai törvényhozás lassúságát is ismerjük, mire egy egységes törvénytervezetet tető alá hoznak, a bitcoin és altcoinok piaca bőven kinövi elfogadottságban és volumenben a tradicionális pénzügyi rendszer kereteit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük