Oui ou non? Francia központi bank szerint nem jó ötlet bitcoint árulni a dohányboltokban

Nem csak a francia központi bank, de a pénzpiaci szabályozó Autorite des Marches Financiers (AMF) és a banki szabályozó Autorité de contrôle prudentiel et de résolution (ACPR) is úgy gondolja a francia Tabacs dohánybolt-lánc rosszul teszi, hogy január elsejétől bitcoin és altcoin kuponokat kezd el árulni. A regulátorok a lépést egy közös sajtóközleményben ítélték el november 26-án.

Korábban már írtunk róla, a francia dohányboltosok szövetsége annak érdekében, hogy 21. századira tornázza kínálatát és megfeleljen a modern kor követelményeinek, január elsejétől kezdődően 4-5000 Tabacs boltban teszi elérhetővé a bitcoin kuponok vásárlását. Később ezt a számot kibővítenék a hálózat teljes egészére, ami kb. 25 000 dohányboltot jelent. A szövetség egyébként már valid engedéllyel rendelkezik az árusítás megkezdésére, de az AMF, ACPR és a Banque de France a közleményben kihangsúlyozta:

“Emlékeztetnénk a spekulatív kriptoeszköz befektetéssel járó kockázatokra, melyek nincsenek kellő összhangban a laikus [igen, a közlemény non avertis-nek, azaz, laikusnak titulálja a magánbefektetőket, kisbefektetőket] magánbefektetők profiljaival […]. A bitcoin vásárlás, értékesítés és befektetés pillanatnyilag a szabályozott piacokon kívül történik.”

Az említett dohánybolt szövetség, a Fédération des Buraliste a wallet szolgáltató KeplerK-val partnerségre lépve tervez kijönni a bitcoin kuponjaival, melyeket 50, 100 és 250 eurós áron lehet megvásárolni és azt a wallet oldalán bitcoinra váltani.

Mialatt a kezdeményezésre rábólintott az ACPR, mely a Banque de France ernyője alatt működik, a központi bank a jóváhagyást vehemensen tagadta.

A mai közlemény kitér a KeplerK vállalatra is, mely állítólagosan 50 000 eurós tőkével rendelkezik és nincs engedélye, se felhatalmazása se francia, se bármely más külföldi szabályozótól és ezért nem vállal garanciát a cég ügyfélbázisára.

A közlemény egyben kitér arra, a KeplerK céget nem szabad összekeverni az engedélyezett Kepler Cheuvreux vagy Kepler tőkepiaci szereplőkkel melyeknek nincs köze a fentihez.

A Banque de France múlt év decemberben már kiadott egy figyelmeztetést a Bitcoin befektetések kapcsán a magas velejáró kockázatokra figyelmeztetve mialatt az AMF szabályozó  több alkalommal is kriptovállalkozásokkal frissítette befektetési feketelistáját.

Ennek ellenére van egy pozitívum ami bizakodásra adhat okot Franciaországban: a francia törvényhozás hónapokkal korábban egy átlagon felüli progresszív ICO szabályozást fogadott el annak érdekében, hogy minél több befektetőt csalogasson az országba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.