Bitcoin ATM segítségével verte át a 62 éves magyar nő az áldozatait

A police.hu beszámolója szerint Gödöllőn elfogták azt a 62 éves szadai csalót, aki válogatott történeteket előadva csalt ki milliókat a gyanútlan áldozataitól.

Pénteken délelőtt tartoztatták le a több embert is átverő 62 éves szadai nő, aki az évek során több, mint 19 millió forintot csalt ki az áldozataitól. A nő az ismerősei révén került kapcsolatba a potenciális áldozatokkal, akiknek hihetetlenebbnél hihetetlenebb történeteket adott elő, hogy pénzhez jusson.

Egyik alkalommal egy ismerősének – aki később a feljelentést is tette vele szemben – azt adta elő, hogy Amerikában elhunyt tűzszerész férje után 700 millió forintos örökséghez jutna, azonban az ügyintézés költségei olyan magasak, amit önerőből nem tud kifizetni. Ismerősétől kölcsön kért tehát, hogy az állítólagos hagyatékhoz hozzájusson és azt ígérte, hogy abból többszörösen meghálálja majd a segítséget. Persze valójában se Amerikában elhunyt férje, se pedig öröksége nem volt a nőnek.

Egy másik alkalommal arról mesélt egy ismerősének, hogy Törökországban letartóztatták a vőlegényét és a szabadlábra helyezéséhez 35-40 millió forint óvadékra van szüksége. Amikor részben megkapta a kölcsönt még ennél is kapzsibb lett, mert elpanaszolta, hogy a futár akivel az óvadékot küldte Romániában ragadt, ezért további pénzre lenne szüksége a vámügyintézéshez. Az áldozat természetesen ebből a pénzből sem látott viszont semmit.

Bitcoin befektetésnek álcázott csalás

Később aztán a csaló rájött, hogy nem is kell ennyire kreatív személyes történeteket kitalálnia ahhoz, hogy pénzhez jusson. Bevetette a jó öreg bitcoin befektetésnek álcázott csalás trükköt.

A nő mesés hozamokkal kábította ismerőseit, akiknek azt mondta, hogy kriptopénzbe fektetett és annak realizálásához szükséges költségek fedezésére kért pénzt. Ez egy jól ismert csalás, ami az utóbbi időben egyre inkább kezd terjedni sajnos itthon is. Az eredeti koncepció szerint a csaló befekteti az ügyfél pénzét, majd mindenféle hamis igazolást gyárt arról, milyen magas hozamokat sikerült elérnie. Ahhoz azonban, hogy a pénzhez hozzájusson a befektető, egy – a hozamhoz képest – csekély összegű költséget kellene megfizetnie.  Az esetek 100%-ában azonban arról van szó, hogy a befektetés nem létezik, a csaló hiába mutat be IMF-től, ENSZ-től vagy az Egyesült Államok pénzügyminisztériumátől származó levelet – se hozam, se pénz nincs. Az egész átverés mindössze arról szól, hogy további pénzt csaljon ki az áldozataiból.

A most letartóztatott nő a többek között bitcoin befektetésnek álcázott csalás révén befolyó összeget bitcoin automatákon keresztül szerette volna tisztára mosni. Pontosabban a Bitcoin ATM-ekbe befizette a kapott készpénzt, aztán feltehetően tovább utalta azt másik számlákra. Arról nem érkezett hír, hogy sikerült-e visszaszerezni az ellopott pénzt, mindenesetre a rendőrség informatikai eszközöket is lefoglalt a hamis okiratok mellett, így van remény arra, hogy az összeg egy része talán visszakövethető majd.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük