A kriptotél alatt mintegy 450 000 BTC-vel gazdagodtak a bitcoin bálnák

A kriptotél begyűrűző hatása sok cégnek még ma is bonyodalmakat okoz. Ennek ellenére úgy tűnik, ez is ösztönző jelleggel hatott több intézményi befektetőre, hogy megnöveljék beruházásaikat.

Egy múlt héten publikált elemzésben a kripto- és blokklánc kutatással foglalkozó Diar kimutatta, hogy bitcoin bálnák több, mint 450 000 BTC-t halmoztak fel az elmúlt 9 hónapban, különösen a kriptotél ideje alatt.

A „bálnákként” ismert személyek vagy vállalatok a kibocsátott kriptovaluták jelentős részét birtokolják – a Diar szerint a bitcoin bálnák olyan befektetők, akik 1000 és 10 000 BTC közötti összegek tulajdonosai.

Az elemzés azonban nem számol a Coinbase által vezetett címekkel, mivel a cég szerint néhány bálna méretű tárcát ez a kriptotőzsde hozott létre, amikor adatközpontjaikat kialakították a coinjaik offline tárolására.

Az elemzés kitér arra is, hogy ezek a személyek az összes forgalomban lévő bitcoinnak több, mint 26%-át birtokolják, közel 36 milliárd dollár értékben. Viszonyításképpen 2018 augusztusában a bitcoin 8000 dolláros árfolyamán a bálnák még csak a teljes kriptovagyon 20%-a felett rendelkeztek.

A kriptotél intézményi befektetéseket eredményezett

A bitcoin a novemberi esés után 3200 dolláron állt meg december 25-én. A bálnákat még ez sem tartotta vissza, további 7%-ot halmoztak fel a teljes készletből.

A privát, nem intézményi befektetők komoly összegeket birtokolnak, de az elemzőcég kifejti, hogy nem tőzsdéken tárolják a kriptovagyonukat.

A Diar megemlíti: „Többnyire tőzsdék által birtokolt címekről több, mint 300 000 bitcoin lett elküldve 2018 eleje óta. Csúcsidejükben ezeken a címeken 750 000 coinnal többet tartottak, mint ma, akkor a teljes készlet 21%-át, ma 16%-át. Az elemzőcég szerint azóta több, mint 100 000 bitcoin került elosztásra ilyen címeken, ami az idén kibocsátott coinok 40%-át teszi ki.

A Diar szerint „A 2018 januárjában elindult medvepiac óta 955 000 bitcoint gyűjtöttek be a bányászok az infláció miatt. Ugyanebben az időszakban a vállalati címek tulajdonosai az újonnan kibocsátott coinok felét felvásárolták.

Az Ether 33%-a kevesebb, mint 400 befektető kezében van

A trend nem csak a bitcoinra jellemző. A hónap elején a Chainalysis blokkláncelemző cég egy jelentésében kimutatta, hogy mindössze 376 személy birtokolja a forgalomban lévő összes Ether egyharmadát.

„A bálnák gazdasági hatása a piacon”című elemzés a bálnákat a kriptoipar felső 500 befektetőjével azonosítja. A Diarhoz hasonlóan a Chainalysis se vette figyelembe a tárcaszolgáltatókat és a kriptotőzsdéket.

A Chainalysis szerint az Ether leggazdagabb 500 címéből 124 szolgáltatókhoz tartozik, a maradék 376 pedig egyéni befektetőkhöz, akik a forgalomban lévő ETH 33%-ával rendelkeznek. 2016-ban ez az arány még 47% volt.

Az elemzés kiemelte azt is, hogy a bálnák a kriptovaluta gazdasági tevékenységének mindössze 7%-ában játszanak szerepet.

A publikáció egy részlete szerint „A bálnák a forgalomban lévő ETH 25-40%-át birtokolják, de a tranzakciók csak 5-18%-a köthető hozzájuk. Ennek oka, hogy a bálnák többsége (kb. 60 %-uk) nem, vagy csak ritkán kereskedik.”