Bitcoin Bányász Tanács: harcolni kell a bitcoin körüli hamis híresztelések ellen

A néhány hete alapított Bitcoin Bányász Tanács (Bitcoin Mining Council) szerdai eseményén a MicroStrategy CEO-ja, Michael Saylor a bitcoin energiafelhasználásával kapcsolatos hamis híresztelések elleni harc fontosságára hívta fel a figyelmet.

Nem a bitcoin javítása, hanem a pontos információk biztosítása a Bitcoin Bányász Tanács célja

Amikor Elon Musk és Michael Saylor először ültek le beszélni az észak-amerikai bányászokkal, a találkozó eredménye a Bitcoin Bányász Tanácsnak nevezett informális szervezet megalapítása lett. S bár céljaik nagyjából meghatározásra kerültek (név szerint, a bitcoin energiafelhasználási problémájának tisztázása és potenciális javítása), konkrét lépések kialakítása akkor nem történt ezzel kapcsolatban.

Most szerdán, június 17-én Twitteren került sor az új Bitcoin Bányász Tanács találkozójára, ahol nagyjából hétezren hallgatták a felszólalókat. A találkozó most sem egy akcióterv meghatározására koncentrált, hanem inkább arra, hogy a résztvevők kiadják a frusztrációjukat a bitcoin körül kialakult negatív médiafigyelemmel kapcsolatban.

Perianne Boring, a Chamber of Digital Commerce elnöke például arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a negatív szalagcímek és cikkek nagyban befolyásolják a digitális valutákkal kapcsolatos közhangulatot. Ez aztán a politikai döntésekre is jelentős kihatással van, amit jelenleg is láthatunk a világ számos pontján.

Michael Saylor azt emelte ki, hogy a tanács nem a „bitcoint akarja megjavítani”. Szerinte a szerveződés elsődleges célja, hogy egy „kooperatív és informatív helyet alakítsanak ki, ahol az emberek megismerkedhetnek a bitcoin bányászat előnyeivel”. A pontos és könnyen elérhető információk hiánya az, ami Saylor szerint a jelenlegi negatív médiafigyelemhez vezetett.

Egész évben nagyon pörgött a környezetszennyező bitcoin sztorija

A bitcoin energiafogyasztása az év első felében az egyik legnépszerűbb téma lett a mainstream médiában. Többek között például Elon Musk is azért függesztette fel a Tesla bitcoin fizetési opcióját, mert túl környezetszennyezőnek találta a bitcoin bányászat jelenlegi módszereit. A legújabb kínai korlátozások is az energiafelhasználási problémákra mutogattak a törvényjavaslatok megfogalmazásakor.

Ahogy azt Michael Saylor is elmondta, a legnagyobb probléma, hogy kevés a pontos és nyilvánosan elérhető adat arról, hogy ki, mennyi és pontosan milyen energiát használ fel a bitcoin bányászathoz. A cambridge-i egyetem bitcoin indexe már jó kiindulási pont lehet, azonban ez is csak becslésekre tudja alapozni eredményeit. A megújuló vs fosszilis energiafelhasználás arányának meghatározása még ennél is nehezebbnek bizonyul.

A bitcoin energiafelhasználási problémájáról itt is olvashattok részletesebben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük