A bitcoin sok energiát fogyaszt, de semmi az aranybányászathoz képest

A bitcoin bányászat és a nyílt, bárki által hozzáférhető blokklánc fenntartása kétségtelenül sok energiát fogyaszt. Nagy számokról van szó ha az abszolút értékeket vesszük. Ugyanakkor sok értelme nincs országok éves energiafogyasztásával összehasonlítani a bitcoin bányászatot, lévén szó nem egy nemzetállam, hanem egy globális fizetési rendszer. Hasznosabb inkább összehasonlítani az aranybányászat energiafogyasztásával mivel mindkettő értékőrzőként is funkcionál.

A bitcoin energiafogyasztásának becslése

A bitcoin hálózat egy decentralizált hálózat több millió hardverrel a hálózaton aminek pontos energiafogyasztását lehetetlen kiszámolni. Ugyanakkor van két mód, amivel durván megbecsülhető az energiafogyasztás.

Az egyik mód a blokkjutalom alapján igyekszik kikalkulálni az energiafogyasztást. Minden alkalommal mikor egy új blokk kerül hozzáadásra a lánchoz, a miner 12.5 bitcoin jutalomban részesül. 10 perces időközönkénti blokkjutalommal számolva minden órában (~6500$) x 12.5 BTC x 6 = 487 500$-t keresnek a minerek. Ha a bányászok az összeg 30%-át költenék óránként elektromos áram vásárlásra, mennyit vennének? A becsléssel megkapjuk az energiafogyasztást. Az áramdíjak között nagy a szórás országonként, de átlagosan vehetjük a 100 USD árat MWh-ként (kb. 27 000 HUF óránként minden MW után) amit a végfelhasználók fizetnek. Ez azt jelenti, a bitcoin energiafogyasztása 1463 MWh óránként.

Egy másik megoldás, ha a hashrátát vizsgáljuk ami a blokkonkénti nehézséggel számítható ki. Ha feltételezzük, hogy minden miner a leghatékonyabb hardvert használja akkor következtethetünk az energiafogyasztás alsó határára. Az S9 14.5 Th/s teljesítményre képes, a teljes bitcoin hashráta 50 exahash másodpercenként. (10 a 18-on)

Ez azt jelenti, hogy 3.45 Antminer S9-re van szükség  bitcoin blokklánc fenntartására. Az S9 1650 Wattot fogyaszt, azaz 3.45 S9 x 1650 W = 5693 MWh. Feltételezzük azt is, hogy nem mindenki használja a leghatékonyabb hardvert és a korábbi modellek 25%-al alacsonyabb teljesítményre képesek mint az S9. Ez azt jelenti a protokoll fenntartásához kb. 7000 MWh energiára van szükség óránként.

A két véglet átlaga alapján momentán a bitcoin protokoll 4231 MWh-t fogyaszt óránként.

És hogy pontosan mekkora volument is jelent ez a 4231 MWh? Paks az ország energiatermelésének felét adja és mintegy 2000 MWh alaperőművi termelés kapacitással rendelkezik, azaz, mintegy ~2.12 Paksot jelent. A 4231 MWh -tal számolva ez évente 3.7 milliárd dolláros energiaköltséget jelent a bányászoknak.

Hogyan hasonlítható ez össze az aranybányászattal?

Az aranybányászat százszorta erőforrás igényesebb szektor mint a bitcoin bányászat. Annak ellenére, hogy bőven áll rendelkezésre adat az aranybányászat költségtényezőiről, a bitcoin bányászathoz hasonló globális kimutatás az energiafogyasztásával kapcsolatban nem áll rendelkezésre. Kénytelenek vagyunk vállalatonként megvizsgálni és a kapott eredményeket globális perspektívába helyezni.

Alapként a Barrick Gold Corporation pénzügyi kimutatásait vettük, mely a világ legnagyobb nemesfém bányászvállalata. 2017-ben a Barrick 5.3 millió uncia aranyat hozott a felszínre és az unciánkénti aranyköltsége 794 USD/oz volt, ami 4.2 milliárd dollárt jelent. Évente mintegy 88 millió uncia aranyat bányásznak és a Barrick unciánkénti költségével számolva az éves arany előállítási költség 70 milliárd dollárt jelent. Mialatt a Barrick nem teszi nyilvánossá a felszínre hozás során felhasznált energia minőségét, vannak arra utaló nyomok az éves jelentésben. A Barrick direkt energiaköltsége többségében gázolajból származik. A 2017-es éves jelentés 40. oldala 346 millió dolláros nyersolaj kitettséget indukál 2018-ra 78 dolláros hordónkénti áron. Ha a jelenlegi határidős árakat vesszük ami  65$ hordónként, akkor a Barrick éves energiaköltsége 288 million dollár, azaz 54$ unciánként.

Ha abból indulunk ki, hogy a teljes aranybányászati szektornak hasonló a költségstruktúrája, akkor 4.8 milliárd dolláros energiaköltséggel számolhatunk a teljes aranybányászati szektorra. A Barricknak elsőosztályú, alacsony költségű aranybányái vannak szerte a világon, ezért nyugodtan feltételezhetjük, hogy a világpiaci költségek 25%-kal nagyobbak mint a Barrick-é. Ez 6 milliárd dolláros energiaköltséget jelent évente a cégnek és mintegy 87.3 milliárd dollárt globálisan.

Összefoglalásképp, az aranybányászat közvetlen 6 milliárd dolláros energiaigénye mintegy 92 millió hordó nyersolajnak felel meg évente. A világ teljes energiafogyasztása mintegy 34 milliárd hordó olaj évente. Ez azt jelenti, az aranybányászat direkt energiafogyasztása gázolaj) a világ teljes fogyasztásának 0.27%-ának felel meg. Ezzel szemben a bitcoin energiafogyasztása mindössze a világon rendelkezésre álló elektromos áram kapacitásnak a 0.07 százaléka.

A cikk írását a Longhash hasonló című cikke inspirálta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük