Bitcoin hard fork után jöhet az ethereum hard fork szeptemberben

Manapság mindenki a bitcoin hard forkkal és a bitcoin cash szárnyalásával van elfoglalva, miközben az ethereum háza táján is történnek az események. Az ethereum fejlesztői csapat időközben bejelentette, hogy a Metropolis révén ethereum hard fork fog bekövetkezni szeptemberben.

Tartják a korábban kommunikált ütemtervet

Nyilvános az Ethereum 2017-es fejlesztési terve

Az ethereum fejlesztése meghatározott mérföldkövek teljesítése mentén zajlik. A fejlesztéi ütemtervet idén tavasszal tették közzé, mely kitért az ethereum platform legfontosabb frissítéseire és fejlesztéseire. A Metropolis bevezetésére év elején 3-6 hónapot szántak a fejlesztők.

A márciusi tervekhez képest a hat hónapos fejlesztési időt tartotta a fejlesztői csapat, a piac azonban már nagyon várta az frissítést az ethereum protokolljában. A szeptemberi ethereum hard fork bejelentése tehát nagyjából várható volt már az utóbbi hetekben, hónapokban.

Metropolis – az ethereum hard fork

A bitcoin hard forkról már sokat cikkeztünk korábban. Azonban nem csak a bitcoin blokkláncán történik hard fork, az ethereum blokkláncán már volt is egy hasonló média felhajtással körülvett blokklánc hasadás, amikor a DAO botrány révén létrejött az ethereum classic altcoin.

A Metropolis azonban ezzel szemben egy előre ütemezett fork az ethereum blokkláncán, melyet az ethereum eredeti fejlesztői javasolnak.

A frissítéssel az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

  • A zk-SNARKs fantázia névre hallgató programkód részlet segítségével nő az anonimitás az ethereum blokkláncán. A tranzakciók szintjén még magasabb szintű anonimítás érhető majd el. Ennek technikai hátteréről bővebben itt lehet többet olvasni angolul.
  • Az okosszerződések programozása egyszerűbbé válik a frissítéssel. Emiatt az a várakozás a piacon, hogy még jobban elterjed majd a technológia.
  • A felhasználók könnyen be tudják majd azonosítani, mely címekhez rendelkezenk privát kulccsal, amely a várakozások szerint majd növeli a biztonságot az ethereum hálózatán.
  • A frissítés tartalmaz egy “nehézségi fok bombát” is, egyszeri alkalommal jelentősen nő a nehézségi fok majd, mely nehezebbé teszi majd a bányászatot a jövőben. Ez a bomba egy köztes állapotot jelent a proof-of-work rendszerről a prook-of-stake protokollra való átálláskor.

A bejelentés ugyan már múlt héten kikerült, akkor nem mozgatta meg a piacot. Az ethereum árfolyama azonban – bár nem teljesen a hírre reagálva – 10%-ot erősödött hétfő reggel.

Ethereum árfolyam emelkedés