2,4 milliárd dollár értékben járnak le ma Bitcoin és Ethereum opciók, mit jelent ez?

Az opciós ügylet egy határidős szerződés, mely az egyik felet egyoldalú vételi vagy eladási joggal biztosítja a mögöttes termékre vonatkozóan. Az opciós kereskedés segítségével jóval alacsonyabb összeg mellett is be lehet szállni a kriptovaluták kereskedésébe, ráadásul a kockázat is korlátozott.

Május 3-án ismét lejárnak a kriptovaluta opciók, mely most közel 2,4 milliárd dollár értékű kereskedési volument fognak megmozgatni. Az átlagos napi kriptovaluta kereskedési volumenhez képest ez elenyésző szám, ugyanakkor hatással lehet az árfolyamok fájdalompontjaihoz mérten az eszközökre.

Bitcoin és Ethereum opciók a terítéken

Megközelítőleg 1,4 milliárd dollár értékű Bitcoinra és 1 milliárd dollár értékű Ethereumra vonatkozó opciós szerződés jár le pénteken. A Bitcoin esetében a szerződések több, mint 23 300 darab BTC-re vonatkoznak, a Deribit adatai szerint a breakeven point – vagyis a fájdalompont, ahol a befektető sem nyereséget, sem veszteséget nem realizál az opció lehívásakor – 61 000 dolláron van. A Bitcoin put/call aránya egyébként 0,50, amely az optimista hangulatról árulkodik, hiszen 1 alatti érték esetén a call, vagyis a vásárlási opciók száma magasabb.

Bitcoin opciók lejáratuk szerint, forrás: Deribit

Az Ethereum esetében a breakeven point 3000 dollárnál helyezkedik el, mely megdöntésére reális esély van tekintettel arra, hogy a cikk írásakor az Ethereum ETH Price ETH Price árfolyama 2980 dollár körül ingadozik. A nagyjából 334 ezer darab ETH-re vonatkozó opciós szerződések put/call aránya 0,36, vagyis itt még inkább az optimista kilátásokat előtérbe helyező befektetők vannak többen.

Visszahúzódás a piacon

A Bitcoinról és az egész kriptovaluta piacról elmondható, hogy március közepétől április elejéig oldalazást tapasztalhattunk, azonban az azt követő hetek erőteljes korrekcióról szóltak, ahol egyes altcoinok árfolyama akár 50%-ot is eshetett. A Greeks.live opciós kereskedőcsatorna hivatalos X-felületén számolt be a visszahúzódásról, amelyet a kereskedők tapasztalhattak.

A csatorna állítása szerint a mély visszahúzódás egyéves mélypontra taszította vissza a Dvol-t, vagyis az opciós kontraktusok arányszámát. A Dvol április utolsó hetében 74%-ról 55%-ra esett vissza, mely alacsonyabb opciós árfolyamokat helyez kilátásba, mint korábban. A Greeks.live megjegyzése szerint most van lehetőség rövid távon alacsonyabb árakat választani a szerződésekhez és nyereségesen vásárolni. Az opciós kriptovaluta kereskedésre egyébként a Deribit platformja az egyik legfelkapottabb.

Árfolyamok alakulása május első napjaiban

A történelmi gyengeségű április után május sem indult jobban, hiába az FOMC ülésen elhangzott megnyugtató Powell-nyilatkozat az alapkamat alakulásáról. A Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama megjárta az 57 000 dollár alatti tartományt is, az Ethereum pedig 2800 dollárról pattant vissza.

Jelenleg a teljes kriptovaluta piac 2200 milliárd dolláron áll a CoinMarketCap adatai szerint, az elmúlt 24 órában pedig enyhe, 3,5-4%-os felemelkedést tapasztalhattunk. A Bitcoin árfolyama a cikk írásakor valamivel 59 000 dollár felett található.

Habár a mai napon jelentős mennyiségű opció fog lejárni, érdemes kiemelni, hogy ezeknek az opcióknak csak rövid távon van általában hatásuk az árfolyamokra. A lejáratot követő napokban a piac általában visszatér a megszokott állapotba és kompenzálja az árak eltérését.