Bitcoin for dummies: 5 egyszerű tény, amivel elhitetheted az emberekkel, hogy értesz a kriptóhoz

Bitcoin így, kriptovaluta úgy, blokklánc amúgy… Te is folyamatosan ezeket hallod magad körül? Talán érdekel is a téma, de azt sem tudod, hogy fogj bele a kriptovaluták megismerésébe?

Aggodalomra semmi ok. Most itt a lehetőség, hogy megismerkedj 5 egyszerű, de mindenki számára érdekes ténnyel, amely segítségével egy kicsit talán eloszlik a misztikus köd a bitcoin körül. Semmilyen technológiai előismeret nem szükséges, és a pénzüggyel sem kell bajlódni: ezeket mindenki meg fogja érteni.

1: Satoshi Nakamoto alkotta meg a bitcoint… mondjuk, őőőő mi sem tudjuk kicsoda, de garantáltan übergazdag

Satoshi Nakamoto álnéven írtak először a bitcoinról a kriptovaluta fehér könyvében még 2008-ban. Több, mint 10 év alatt remélnénk, hogy ki is derül, ki az az ember (vagy akár csoport), aki elindította ezt az egészet. A helyzet azonban korántsem ilyen kézenfekvő. Pletykák mindig vannak, többen szeretik hangoztatni, hogy ’na jó, akkor most bevallom, én vagyok Satoshi’ (spoiler: nem ők azok), de még sem tudjuk valójában ki alkotta meg a leghíresebb kriptovalutát.

Az viszont szinte biztos, hogy mára nagyon meggazdagodtak: becslések szerint Satoshi mára olyan 980 000 BTC-t bányászott és szerzett meg magának. Ha esetleg valaki nem lenne naprakész az árfolyammal, segítünk: ez ma kb. 8,5 milliárd dollárt ér.

2: Nem csak Satoshi gazdag, de az amerikai kormány is

Akármennyire is bitcoin-ellenes a legtöbb kormány és központi szabályozó intézmény, azért az amerikai kormány sem jár rosszul azzal, ha jól teljesít a bitcoin. Az FBI a Silk Road és egyéb illegális vállalkozások leállítása után jelentős mennyiségű bitcoint kobzott el magának. Becslések szerint ők jelenleg 144 ezer bitcoint tartanak az irányításuk alatt. Hogy a bolgár kormányt ne is említsük: nekik mintegy 200 000 bitcoin ütötte a markukat egy razzia után.

Bitcoin for dummies: 5 egyszerű tény, amivel elhitetheted az emberekkel, hogy értesz a kriptóhoz

3: Apropó kormányok: ők hiába nem szeretik a bitcoint, de betiltani nem tudják

Az internet szépsége ez: hiába tesznek valamit illegálissá, az az interneten nem sokat jelent. Szóval még ha be is akarnák tiltani a kriptovalutát, akkor sem tudnák. Szabályozni persze lehet valamennyire, de ha van internethozzáférésed és egy bitcoin tárcád, akkor sokat nem tudnak tenni a kriptó ellen.

4: Bitcoin tárcák – lehetőleg ne veszítsd el a privát kulcsaidat

Általában úgy vagyunk vele, hogy ha véletlenül elfelejtünk egy jelszót, akkor mindig van lehetőségünk újra megszerezni azt. Majd küldenek egy jelszóemlékeztetőt vagy feltesznek egy biztonsági kérdést, és már benn is leszünk a fiókunkban.

Na, ez a bitcoinnál nem így működik. Egyszer elvesztetted a privát kulcsaidat? Az egyéni szociális probléma: többet azokat a coinokat nem fogod viszontlátni. Egy mottó a bitcoinisták körében: a Te privát kulcsod, a Te bitcoinod.

5: Van 21 millió bitcoin és ennyi

Míg a tradicionális valutáknál a központi bankok korlátozzák a pénzkészleteket, addig a bitcoinnál kicsit más a helyzet. Összesen 21 millió bitcoin van a rendszerben, melyből az utolsót 2140-re fogják kibányászni. Utána pedig vége. Nincs lehetőség arra, hogy többet kreáljanak – ha lemaradtál arról, hogy szerezz magadnak, akkor csak más emberektől fogsz majd tudni bevásárolni, valószínűleg borsos áron.

Ez egyébként remek védekezés az infláció ellen, hiszen a kriptovaluta értékét nem tudják „felhígítani” azzal, hogy újabb bitcoint bocsátanak ki. Hogy jelenleg mennyi bitcoin van kibányászva, azt itt csekkolhatjátok le.

Természetesen ez az 5 apró sztori nem mesél el mindent a bitcoinról, de reméljük, hogy egy lépéssel mindenki közelebb érzi magát a kriptovaluták világához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük