A Coinbase és a Bitfinex már nyilatkozott az újabb hard fork kapcsán

Pár hét múlva ismét ismét kettészakadhat a bitcoin blokklánc, mert a kriptoközösség nehézkesen tud dönteni a kriptopénz technológiai jövőjéről. A legnagyobb szolgáltatók pedig igyekeznek mielőbb tájékoztatni az ügyfeleiket, hogy ki melyik oldalon áll.


Banner 750x200

A legnagyobb szereplők igyekeznek tájékoztatni az ügyfeleiket – a Coinbase és a Bitfinex már nyilatkozott

Coinbase és a Bitfinex is nyilatkozott hard fork ügybenA kriptogazdaságban számos piaci szereplőt érint egy hard fork esemény. A bányászoktól a kriptopénz tőzsdékig és kriptopénz tárca szolgáltatókig mindenki nyakig benne van a dologban.

A vita ismét napról napra forróbbá válik a téma körül, így a legnagyobb blokklánc szereplők sem hagyhatják figyelmen kívül az eseményeket. A hétvégén két nagy kriptogazdasági szereplő is kifejtette az álláspontját a jövőbeli hard fork körül. A kriptopénz tőzsdék alapvetően minden ügyfélt megpróbálnak kiszolgálni, ezért igyekeznek a középvonalon maradni. Így tesz a Coinbase és a Bitfinex is.

A Coinbase szembe megy korábbi önmagával

A Coinbase, mint a világ egyik legnagyobb és legdinamikusabban növekvő kriptopénz tőzsdéje a Twitteren tette közzé az álláspontját a hard forkról.

Coinbase hard forkA nyilatkozatban a Coinbase kijelentette, hogy a hard fork után mindkét kriptopénzzel lehet majd kereskedni a tőzsdén. Azonban egy kisebb időnek el kell telnie, amíg a rendszerekkel át tudnak állni, így nem lesz azonnal elérhető a kereskedés a hard fork után a platformon. Ezt az időt a Coinbase arra fogja felhasználni, hogy eldöntse, hogy mindkét blokklánc kellően biztonságos.

A Coinbase lépése azért meglepő, mert a legutóbbi blokklánc szakadáskor határozottan kijelentették, hogy csak az eredeti bitcoin lesz elérhető a tőzsdén. Ezzel pedig megfosztották az ingyenes bitcoin cashtől az ügyfeleiket akik a tőzsdén tárolták a kriptopénzüket. Ezen az állásponton aztán később módosítottak. Augusztusban arról tájékoztatták az ügyfeleket, hogy év végére tudják implementálni a bitcoin cash kereskedését a rendszereikbe, és akkor várhatóan a korábbi bitcoin casht is megkaphatják az ügyfelek. Remélhetőleg. 2018 januárjában. Úgy legyen.

A Bitfinex sem dönti el előre merre tovább

A világ legnagyobb kereskedési volumenével bíró Bitfinex is iránymutatást adott a napokban az ügyfeleinek a SegWit2X kapcsán. A Coinbasehez hasonlóan a Bitfinex sem akar már most elköteleződni egyik hard fork utáni blokklánc mellett sem. Annyit azonban lehet tudni, hogy a jövőben B2X-ként fognak hivatkozni a SegWit2X fejlesztést tartalmazó kriptopénzre.

Már megint esik!? Profitálj a zuhanásból is Bitcoin és Ether opciók kereskedésével!

Bitfinex hard forkAmíg nem bizonyosodnak meg az újonnan kialakult blokklánc biztonságáról, a tranzakciókat felfüggesztik a platformon. Ennek leginkább az is az okat, hogy ne kerüljön sor a helyzet kijátszására (replay), mely során ugyanazt az érmét mindkét blokkláncon eladják. Az üzenet szerint legalább 24 órára felfüggesztik majd a kereskedést, de igéretük szerint folyamatosan tájékoztatni fognak mindenkit a történésekről.

Mindkét tőzsde felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy ahogy az idő halad előre egyre több információ lát majd napvilágot, így kérnek mindenkit, hogy kövessék nyomon a fejleményeket. Ezt mi is csak javasolni tudjuk mindenkinek.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

11 megjegyzés a “A Coinbase és a Bitfinex már nyilatkozott az újabb hard fork kapcsán” cikkhez

 • Szia
  Érdekelne a véleményed arról h hol érdemes tárolni a btc-t a hardfork ideje alatt.

  Válasz
  • Szia, mindenképpen olyan tárcában kell bitcoint tartani, ahol a privát kulcs nálad van. A tőzsdék tárcái erre nem alkalamasak. Amiben érdemes tárolni (nem csak hard fork idején) az a hardware tárca (Trezor, Ledger), egy desktop tárca (pl. az Electrum) vagy akár egy papír alapú bitcoin pénztárca is megfelelő a célra.

   Válasz
   • Szia! Ne haragudj a nagyon gyenge kérdésért, de nagyon nem vagyok képben. A localbitcoinson volt bitcoinom s itt néztem az árfolyamot rendszeresen:
    https://www.plus500.com/Instruments/BTCUSD
    De nem ugyanaz volt. Eddig azt hittem azért van a – minimális – eltérés, mert az eladók egyedi áron adják s nem feltétlenül reagálnak az ingadozásra, vagy nem azonnal. Így vettem jó áron mikor fent volt s volt hogy hiába ment le a localbitcoinson nem lett olcsóbb, de most, alaposabban megnézve azt látom a linken, hogy
    Bitcoin CFD.
    Most nem tudom, ez egy altcoin mint a Bitcoin Gold vagy a Bitcoint jelenti? De akkor mit jelent az hogy CFD?
    A másik gondom, megfogadtam az itt olvasható tanácsot s áttettem a localbitcoinsról a bitcoinjaimat az Electrum desktop tárcába, de most azt mondják, elszúrtam, mert 25-én 9:55-kor csináltam s éjfélig kellett volna. Ez igaz? Elszalasztottam a hardforkot? Akkor most továbbra is csak sima bitcoinom van, GOLD-om nincs? Pedig mit küzdöttem azzal, hogy megértsem, melyik az a private key, s honnan tudom elővarázsolni. Ezekszerint mire megértettem, lezajlott a Hardfork?
    De most továbbra se értem, azt írják, hogy a tőzsdék eldöntik, melyik lesz a fő bitcoin. S az egyik elértéktelenedhet. Jelenleg az Electrumban van a bitcoinom túlnyomó többsége, minimális, 0.001 darabok itt ott vannak, mert rakosgattam, mikor próbáltam megérteni, miről is van szó. Mennyivel jobb volt mikor még kőbaltával kellett ütni a mamutot. Na de ma már nem ilyen egyszerű a világ. Megeshet, hogy a Bitcoin elértéktelenedik s a localbitcoins ahol kereskedni szeretnék, a Bitcoin Goldot tekinti elsődlegesnek s mire visszaraknám az Electrumból, már nem ér sokat? Vagy valamit nagyon félreértek az egészből?
    Azt lehet tudni mikor lesz a többi hardfork, hogy legalább azokat ne késsem le?
    Segítségedet előre is köszönöm.

    Válasz
 • Szia!
  Igyekszem sorban válaszolni a kérdéseidre.
  A Plus500-on nem tudsz bitcoint vásárolni, mivel ott csak CFD-vel zajlik a kereskedés. Ilyenkor mindössze egy olyan papírba fektetsz be, amely leköveti az adott eszköz – ez esetben a bitcoin árfolyamát. A bitcoin árfolyamok tőzsdénként eltérhetnek, akár igen nagy százalékban, így mindig az a releváns számodra, amelyik platformon szeretnéd megvásárolni a kriptopénzt. A LocalBitcoins egy P2P kereskedési hely, ahol magánszemélyek tudnak adni-venni bitcoint, itt jellemzően mindig magasabb árral kell számolni, mint a tőzsdéken, mert a szokásostól eltérő fizetési módszerek is elérhetőek (pl, készpénz vagy PayPal), aminek megkérik az árát.
  A hard forktól függetlenül jól tetted, hogy a bitcoint az Exodusra utaltad, mert tőzsdén sosem szabad kriptopénzt tárolni.
  A Bitcoin Gold hard fork a 491,407. blokknál keletkezett, mely 2017-10-24 01:20:39 UTC idő szerint (magyar idő szerint ez október 24-én hajnali 3.20kor történt meg.) Így valóban, sajnos a reggel 9-10 órás utalás már túl későn volt. De lesz még egy hard fork nem sokára, mely révén a SegWit2x bitcoin, B2X jön majd létre nem sokára november 1-én. A hard fork pontos időpontját nem lehet tudni, csak azt, melyik blokknál jön majd létre. A kibányászott blokkok pl. itt nyomonkövethetőek: https://blockchain.info/hu/blocks/
  A jövőbeli hard forkok kapcsán érdemes olvasni a kriptopénzes sajtót – köztük minket is 🙂

  Válasz
 • Köszönöm szépen a gyors választ. Akkor nincs más hátra, mint várni a SegWit2x-ra.
  Megnéztem, s a blokkláncom.
  491,620
  Szóval lekéstem.
  Próbáltam megérteni a folyamatot s nem akartam kapkodni. De még mindig jobb így, mintha kapkodok s végül elfelejtem hova milyen jelszóval mentettem vagy ki tudja mit teszek, s elveszik örökre a bitcoin. Igyis először csak 0.001-et utaltam s figyeltem tényleg megérkezik e:))
  Most nagyjából értem az egészet, 5 nap múlva elvileg már szerencsém lesz.
  Amúgy is sokkal nagyobb “hiba” volt az, hogy nem a nyáron szálltam be csak szeptember végén.
  Viszont én alapvetően kereskedni szeretnék a bitcoinnal, jelenleg ép a vállalkozóit intézem ehhez, így muszáj lesz a localbitcoinson vagy máshol tartani, csak ezek szerint nem nagy összeget. 0.2 ugye a minimum, a jelenlegi össz bitcoin vagyonom pedig még kisebb ennél. De ezek szerint ha jól értem, érdemes csak kb. 0.2-nél nem sokkal többet tartani ott biztonsági szempontból, s hard fork idejére érdemes azt is átrakni olyan walletbe aminek tudom a private key kódját. És ha jól értem tárolásra a papír alapú még az Electrumnál is biztonságosabb, kivéve ha betörnek hozzám s elviszik a papírt. Van azonban mégegy gondom: azért választottam végül az Electrumot, mert nehezemre esett egy darab papirra utalni több mint 100 000 Ft-ot s nem tudom, milyen alkalmazással lehet qr kód alapú privát key-el tovább utalni a bitcoint. Jelenleg csak megnézni tudom ezzel: https://localbitcoinschain.com/address/1LD3ki7hnyVLZoaa3eUfSm57d3gdvsorJy
  s eddig is csak ma jutottam el.
  De olyant még nem találtam, ahova akár bepötyögve a private keyt, akár qr kódót leolvasva el is tudnám utalni a bitcoint.
  Mégúgy apó kérdés: Ha nullára állítom a tranzakciós díjat azt írja akkor lehet hogy soha se teljesül az utalás. Ilyenkor mi lesz? Ott marad ahol volt, vagy elveszik? Esetleg érdemes újra elutalni hátha később teljesül?
  És végezetül:
  24-én a Multibit wallettel kísérleteztem, s el is utaltam oda próbaképpen 0.001 bitcoint.
  A blokklánc 491527. Amit azért nem értek, mert ennek az adatai az alul levők.
  A dátum megfelelő, mégis nagyobb a blokkméret mint kéne. Hogy van ez? Pedig ezt még időben küldtem csak azért nem küldtem oda a többit, mert nem találtam a privát kulcsot, most se találom…

  összefoglalás
  Méret 869 (bájt)
  Súly 3476
  kapott idő 2017-10-24 19:45:43
  zárol Blokk: 491527
  A vendégeket Blocks 491528 ( 2017-10-24 19:49:32 + 4 percek )
  visszaigazolások 362 visszaigazolások
  Képzeld el Nézet Fa diagram
  Bemenetek és kimenetek
  Összesen Input 8.42381392 BTC
  Összesen kimenet 8.42255155 BTC
  díjak 0.00126237 BTC
  Bájtra jutó díj 145.267 sat/B
  Díj súlyegységenként 36.317 sat/WU
  Becsült BTC tranzakciós 0.0001 BTC
  Scripts Megjelenítése szkriptek & coinbase

  Válasz
  • Teljesen jó a gondolatmeneted, nagyobb összegeket csak olyan tárcában érdemes tartani, ahol ismered a privát kulcsot, mert így kontrollálod a bitcoinjaid is.
   Nem tudom pontosan kereskedés alatt mit értesz, a LocalBitcoins oldalon magánszemélyek között cserélnek gazdát az érmék, egy kriptopénz tőzsde ennél centralizáltabb, viszont valószínűleg jobb árfolyamot tudsz elérni vele.
   Ha biztosra akarsz menni, a papír alapú tárca készítésekor arra érdemes még figyelni, hogy amikor kinyomtatod a QR kódot, ne csatlakozz a netre, és nyomtatás után semmítsd meg a filet, így elvileg még egy fertőzött gép sem tudja elküldeni a privát kulcsod. A papír alapú tárcából akár az Electrumon keresztül, vagy a Blockchain.infon keresztül tudod elküldeni a bitcoinokat importálás után. Angolul itt van egy részletes leírás: https://99bitcoins.com/know-more-send-from-paper-wallet/
   A tranzakciós díjat, vagy másnéven a bányászok díját érdemes jól megválasztani, különben akár heteket is várhatsz, mire egy tranzakció átutalásra kerül. A legtöbb tárca magától javasol egy kalkulált díjat, ezt érdemes elfogadni, vagy ha sürgős, akár felfelé felülírni. Zeró díjjal sosem fog teljesülni egy átutalás, mert nem lesz olyan bányász, aki validálja a tranzakciódat, ez esetben idővel kikerül a mempoolból és visszakerül hozzád a bitcoin – csak ez akár hetekig is eltarthat.
   Az utolsó kérdésed nem annyira értem, a blokk az, amiben a bányász validálja a tranzakciót, ennek van egy mérete és egy ideje. A mérete igazából számodra nem releváns, mert ez az összes abban az időpontban validált tranzakció adatát tartalmazza.
   A múlton nem érdemes rágódni, előre kell tekinteni.

   Válasz
 • Elnézést elírtam a szót.
  “A blokklánc 491527. Amit azért nem értek, mert ennek az adatai az alul levők.
  A dátum megfelelő, mégis nagyobb a blokkméret mint kéne. ”

  Blokklánc szót akartam írni a blokkméret helyett. Szóval a 24-i dátum ellenére nagyobb ez az érték annál, mint amit mondtál, 491527.

  A múlt annyiból fontos nekem, hogy jelenleg még annak a megértése is nehézkes hogy egyáltalán mit csináltam a közelmúltban bitcoinnal kapcsolatban.
  És a hibák megértése is fontos lenne.
  Ép azért csinálok minden kicsiben, inkább elküldtem 0.001 bitcoinokat ide oda, hogy ha valami hibát elkövetek akkor lehetőleg kis hiba legyen.
  A nyomtatás is gyanús volt nekem, ezért is idegenkedtem a papír alapú nyomtatótól, ráadásul jelenleg IP nyomtatót használok, ha jól tudom az az interneten keresztül nyomtat, vagy ha nem is de a netre van állandóan csatlakozva s talán még a memóriájában is benne marad a nyomtatás.
  Ráadásul vannak olyan húzásai, hogy nem nyomtat, majd másnap az látom, hogy ott van kinyomtatva amit nem nyomtatott.
  Szóval úgy néz ki, hogy ez a rendszer bitcoin wallet nyomtatásra alkalmatlan, a kinyomtatott néhány walletet lehet jobb ha csak dísznek használom. Képernyőn lefényképezni s sd kártyán tárolni nagyon durva? S idővel késibb nyomtatni ha netmentes nyomtatóhoz jutok?

  Annyi amit még nem értek, hogy jelenleg wallet pénztárca gyártóval készítettem a papír alapú pénztárcát így végig neten voltam…

  De azt se értem, hogy pl. az Elektrum priváte key listáját átmásoltam vágólappal notepad ablakba, kinyomtattam a hálózati printerrel majd bezártam a notepad ablakot. De akkor ezekszerint ezt rosszul tettem?
  Csináljak gyorsan egy másik Electrum regisztrációt s küldjem át oda a bitcoint?

  Válasz
  • A papír tárca lényege, hogy a készítésekor a privát kulcs a lehető legnagyobb biztonságban kerüljön hozzád, anélkül, hogy online eltudná ezt lopni. A gyakorlatban kicsi a lehetőség rá, hogy pont fertőzött volt a géped, amikor csináltad, de erre garancia nincs, sőt arra sem, hogy az IP nyomtatóból nem kerül ki adat sose.

   Válasz
 • “Nem tudom pontosan kereskedés alatt mit értesz, a LocalBitcoins oldalon magánszemélyek között cserélnek gazdát az érmék, egy kriptopénz tőzsde ennél centralizáltabb, viszont valószínűleg jobb árfolyamot tudsz elérni vele.”

  Elsőre a localbizcoinson szeretnék kereskedni mert azt legalább már értem.
  Néztem tőzsdéket, pl. a bitmexet, de egyenlőre nem igazodom ki rajtuk, mi mit jelent…
  Még a plus500-at se értem.
  Persze az elején még magát a localbitoinsot se értettem, de azon már túl vagyok, venni legalábbis tudok.

  Válasz
 • Azt sem értem, hogy elvileg amikor belépek az electrumba akkor egy vírus leolvashatja a jelszót. Vagy próbálgathatja is. Vagy tévedek? Zavar hogy a hatalmas private key-eket egy aránylag rövid jelszó védi.

  Válasz
  • Ez így igaz, ezért érdemes mindig friss vírusírtóval rendelkezni, gyakran jelszót frissíeni vagy használhatsz password managereket is. Az ördög sosem alszik.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.