Jöhet az újabb bitcoin hard fork – SegWit2x kontra No2X

Alig sikerült felocsúdni a nyár végi bitcoin cash hard fork után, a bitcoin blokklánc jövője kapcsán ismét nem sikerül dülőre jutnia a kriptoközösségnek. Novemberben újabb bitcoin hard fork jöhet.

Újabb bitcoin hard fork ősz végén

Ismét megosztott a kriptoközösség a bitcoin jövőjét illetően
Valamiért nem működik a kémia a bitcoin core fejlesztők között

A kriptopénzek nyílt forráskódja miatt a hard forkok időről időre felbukkannak a a különböző blokkláncokon. Az augusztus végi bitcoin cash hardfork volt az eddigi legnagyobb hírveréssel lezajló blokklánc szétválás a bitcoin életében. Azonban úgy tűnik koránt sem az utolsó.

A hard fork és a SegWit jelensége régi olvasóinknak biztosan nem jelent újat, hiszen többször készítettünk már összegfoglalót a témában. Bár a SegWit protokoll már él a bitcoin blokkláncán, azonban annak implementálása nem zajlott le teljes egészében. Valójában a New York megállapodás (SegWit2x) másik része, a két MB-os blokkméret növekedés még nem él a bitcoin blokkláncon. Sok bányászközösség, kriptotőzsde és számos kriptogazdasági szereplő azonban a blokkméret növekedését a jelenlegi formában nem támogatja. Ők alkotják a No2X tábort.

Politika mindenek felett

Pro és kontra érvek a SegWit2X és a No2X mellett is felsorakoztathatóak.

Újabb bitcoin hard forkA SegWit2X véghezvitele mellett sokan azért kardoskodnak, mert a bitcoin blokkláncán is végre újra elérhetőek legyenek az alacsony tranzakciós díjak és a gyors átutalások. A Bitcoin Core fejlesztői a SegWit2X kivizetelési megoldással azonban nem tudnak azonosulni. Sokan pont ezért is támogatják a fejlesztést, hogy egy kis vérfrissítést hozzanak a fejlesztői gárdába. Nem utolsó sorban pedig a SegWit2x visszaadná a bitcoin bányászok kezébe az irányítást, hiszen jelenleg a bányászok 90%-a jelezte részvételi szándékát a csatlakozásra.

A No2X tábora viszont úgy gondolja, hogy a blokkméret megnövelése számos problémát és biztonsági kockázatot hordoz magában. Több erőforrás szükséges ugyanis a SegWit2X programjának futattásához. Ez nagyobb hardware igény jelent hosszútávon, a mi még a jelenleginél is jobban központosíthatja a bányászatot. Erre már külön szakzsargon, a PayPal 2.0 hatás is kialakult a közösségben. Utalva arra, hogy egy hasonló lépéssel a bitcoin blokklánca is egy centralizált fizetési szolgáltatóvá válhat a jövőben. A SegWit2X ellenzői ráadásul azt is nehezményezik, hogy az iparág relatív kis számú, de jelentős hatalommal bíró rétege dönti el a bitcoin jövőjét. Ezzel sokan nem tudnak azonosulni egy eredetileg nyílt és decentralizált közösségben. Alapvetően ezek a piaci szereplők továbbra is támogatják a Bitcoin Core fejlesztők munkáját és elutasítanak minden jövőbeli és nem megalapozott hard forkot a bitcoin blokkláncán.

Bárhogy is alakulnak az események a bitcoin blokklánca körül, ismét izgalmas időszak következik a bitcoin életében, hiszen a bitcoin cash is igen nagy sikert tudott befutni mindössze pár hónap alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük