A bitcoin határidősök okozták 2017-ben a kriptovaluta lufi kipukkanását? Itt a válasz

A bitcoin határidősök okozták 2017-ben a kriptovaluta lufi kipukkanását? A CME részvényindex vezetője szerint ki van zárva.

Már jóval a bitcoin határidősök 2017. december közepi indulása előtt arra figyelmeztettek az elemzők, hogy lufi van kialakulóban a kriptovaluta piacokon. Azonban miután bekövetkezett a korrekció, a legtöbben úgy könyvelték el, hogy a bitcoin határidősök indulása tehetett róla, mivel a BTC csúcsárfolyamát egy nappal azelőtt érte el, hogy elindultak volna a határidősök.

Mi is írtunk arról a konspirációs elméletre hajazó témáról, miszerint a Trump-adminisztráció kalkuláltan engedélyezte a bitcoin határidősök bevezetését 2017 végén mivel segítségükkel kívánta a BTC árfolyamát a padlóra küldeni. Ezt nem más állítja, mint az amerikai határidős piaci felügyelet (CFTC) volt elnöke, Christopher Giancarlo.

Határozottan másképp gondolja Tim McCourt (képen), aki a CME Group, az első bitcoin határidős termék elindítójának, részvényindex és alternatív befektetési termékekért felelős globális vezetője.

“Számtalanszor kérdezték: a határidősök tehetnek az árzuhanásról 20 000 dollárról 3 000 dollárra? És a válasz az, hogy nem.”

McCourt emlékeztetett arra, hogy akkoriban a CME bitcoin határidősei 1100 kontraktussal indultak, 5300 és 5500 BTC volumenben, ami körülbelül 100 millió dollárt jelentett 2017 végén.

“Abban az időszakban nem volt mód rá a bitcoin piac mérete, a spot kereskedelem vagy a BTC bányászati kapacitásának perspektívájából, hogy a határidős ügyletek az árfolyamra hatást gyakoroljanak. Ezeket a dolgokat a kereslet és a kínálat törvénye szabályozza. Egyszerűen nem volt rá meg a képességünk, hogy hatást gyakoroljunk rá.”

Azóta eltelt közel 2 év ami alatt a CME bitcoin határidősei rapid növekedésen mentek át. A csúcspontot idén májusban mérték, mikor a napi volumen átlagosan 13 600 kontraktust jelentett, körülbelül 68 000 bitcoint, ami akkoriban 515 millió dollárt jelentett. Vajon ilyen szintű határidős volumen már képes befolyásolni a BTC árfolyamát?

McCourtnak erre is van válasza: “Természetesen szerepet játszunk az ármeghatározásban mivel az emberek szabadon kifejezhetik a CME-n vásárlási és eladási igényüket, egymással tranzaktálhatnak, de nem feltétlenül jelenteném ki, hogy befolyásoljuk az árat.”

Mi a helyzet a Bitcoin ETF-ekkel?

A mezei BTC kereskedők egyik vesszőparipája a bitcoin tőzsdén kereskedett termékek (ETF) indulása, aminek bevezetését átmenetileg a SEC pénzfelügyelet blokkol. Több vállalat is benyújtotta a SEC-nek a bitcoin ETF kérelmét, de a SEC esélyt sem adva nekik szétzúzta a bevezetési reményüket. A szabályozó szerint a BTC piac még nem kellően érett egy az azonnali piacnál magnitúdókkal nagyobb likviditású másodlagos termékpiacra.

McCourt szerint azonban nincs miért aggódni, ugyanis a SEC előbb-utóbb be fogja adni a derekát. Szerinte a Bitcoin legitimációja egyre nő a hagyományos pénzügyi szereplők körében, ezt bizonyítja a határidősök sikere és a Bakkt által tervezett opciós termékek bevezetése is: “Állítom, hogy az eszközosztály már legitimálva van. Nézze meg a bitcoin határidős ügyleteinek sikerét, nehéz tagadni, hogy egyre növekszik az érdeklődés a kriptovaluták iránti szofisztikált kereskedelem iránt.”

“A bitcoin és bitcoin határidős kereskedelem itt van és itt is fog maradni” – konfirmálta a felsővezető.

McCourt szerint az ETF-eknek nagy szerepe lesz a piacon, mivel hozzá fognak járulnak az eszköz árának belövéséhez.

“Az ETF szolgáltatók és vagyonkezelők a CME ügyfelei. A határidős termékeinket más ETF-ek létrehozására, strukturális projektek fedezésére használják és természetesen megpróbáljuk lehetővé tenni számukra, hogy hasonló típusú stratégiákat alkalmazhassanak a Bitcoinnál is” – nyilatkozta.

“Biztosak szeretnénk lenni benne, hogy rendelkeznek megfelelő kockázatkezelési eszközökkel, amelyekre szükségük lesz ahhoz, hogy sikeresen kezeljék a kockázatokat.Együtt dolgozunk velük annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megvannak az eszközeik az olyan termékek bevezetésére, mint az ETF-ek is.”

(Készült a DeCrypt interjúja alapján.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük