Bitcoin kereskedelmi központ nyílik Madeirán

Madeira elnöke Fülöp szerb herceggel együtt bejelentette, hogy a kriptopiac népszerűsítése érdekében bitcoin kereskedelmi központot hoz létre a régióban.

A bejelentésre a Bitcoin Amsterdam 2023 konferencia második napján került sor, amikor Miguel Albuquerque madeirai elnök Fülöp szerb herceggel együtt a kriptoszektor kiterjesztéséről és az új technológiák fontosságáról beszélt.

Fülöp herceg elmondta, nagyon lelkes amiatt, hogy Madeira is felkarolta a bitcoint, és amellett, hogy a BTC-t a “jövő technológiájának” nevezte, az internethez hasonló “nyílt, biztonságos protokollhoz” hasonlította.

A szerb herceg egyébként rendszeresen beszél nyilvánosan a kriptovalutákban rejlő lehetőségekről, és továbbra is határozottan kiáll a bitcoin mellett.

Madeira nyitottan áll a kriptopiachoz

Albuquerque elnök a konferencián arról is beszélt, hogy a mesterséges intelligencia és a bitcoinhoz kapcsolódó kezdeményezések mostantól folyamatosan napirenden lesznek Madeirán, és hangsúlyozta, a szigetcsoport rendkívül nyitottan áll a kriptopiachoz.

Madeira elnöke először a tavalyi, Miamiban megrendezett Bitcoin 2022 konferencián beszélt arról, hogy a szigetcsoporton bitcoinnal kereskedő magánszemélyek mentesülnek a személyi jövedelemadó alól. Az év elején emellett egy bitcoin rajongókból álló csoport látogatott el Madeirára. A látogatás célja az volt, hogy megfigyeljék a bitcoin bevezetésének előrehaladását a régióban.

Az új kriptoszabályozásra készül Európa

Mindeközben Európa felkészül az úgynevezett MiCA (Markets in Crypto Assets) rendeletcsomag bevezetésére, ami várhatóan 2024 közepén fog törvényként életbe lépni. Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) nemrégiben egy 307 oldalas konzultációs dokumentumot tett közzé, amelyben a kriptoszektor MiCA keretében történő szabályozását taglalják.

A dokumentum öt kulcsfontosságú területre koncentrál: a blokklánc technológia fenntarthatósági kérdéseire, a bennfentes kereskedelemre, a fehér könyvek technikai követelményeire, a kereskedelem átláthatóságára vonatkozó intézkedésekre és a kriptoszolgáltatók adatkezelési kérdéseire.

Az ESMA egyébként azt tervezi, hogy miután beemelte az érdekelt felek visszajelzéseit a dokumentumba, 2024. június 30-ig benyújtja a technikai standardok tervezetét az Európai Bizottságnak.