Bitcoin milliomos lett egy kurd menekült fiú

Egy bitcoin sikertörténet, melynek főszereplője nem egy dúsgazdag vállalkozó, hanem egy szegény kurd fiú, aki kriptovaluta milliomos lett.

Sokan úgy vélik, hogy csak azok tudnak a kriptovalutákon keresni és meggazdagodni, akik már alapból is gazdagok. Pénzt pénzből lehet csinálni, tartja a mondás. Nem is állítjuk, hogy nincs benne igazság, viszont vannak olyanok is, akiknek szinte semmi pénzük nem volt, ma mégis milliomosok. Álljon itt egy történet egy fiatal kurd menekültről, aki sokévnyi szenvedés és lemondás után nyugodtan hajhatja álomra a fejét, hiszen a piszkos anyagiakért már nem kell többet aggódnia.

Svájcban, Bern kanton Biel nevű városában él egy Dadvan Yousuf nevű fiatal kurd fiú, aki menekültként érkezett 18 évvel ezelőtt a gazdag európai országba. Három éves volt, mikor a szülei úgy döntöttek, hogy az Iraki Kurdisztánban dúló háború elől elmenekülnek. A család az út egy részét autóval tette meg, később hajóra szállt, majd több száz kilométert gyalogolt, autóstoppolt mire eljutott Svájcba. Az országban menekült státuszt kaptak viszonylag hamar, így a már nagyszámú bevándorlóval rendelkező munkásvárosban, Bielben telepedtek le, hogy új életet kezdjenek. Dadvan a kövekezőképp emlékszik vissza a gyermekkorára: “Szegények voltunk, soha egyetlen szabadnapot sem tudtak kivenni a szüleim a munkahelyükön. Szerettem volna egy pár tornacipőt, de be kellett érnem azzal, hogy másokét nézegessem.”

Játékból hatalmas vagyon

Dadvan aztán 11 évesen úgy döntött, hogy az összegyűjtött kis zsebpénzéből nem egy évek óta áhított biciklit vesz magának, hanem a Pokémon gyűjteményt is eladva a bicaj árából, illetve a gyűjteményért kapott pénzből az apja segítségével bitcoint vesz. A BTC darabja akkor nagyjából 15 euró volt, a kedves apuka a gyerek pénzéből összesen 10 bitcoint tudott vásárolni. Ha most megnézzük, hogy a hétvégi árfolyam zuhanás után is mennyit ér egyetlen kriptovaluta, nem kell matek zseninek lenni ahhoz, hogy lássuk, mekkora vagyon is lett az évekkel ezelőtt befektetett zsebpénzből.

A ma 21 éves fiút persze annak idején apja teljesen őrültnek tartotta, hiszen ma sem túl szokványos az, ha egy gyerek bicikli vagy játék helyett kriptovalutát kér, nemhogy sok évvel ezelőtt. Később aztán még több pénzt fektetett a srác bitcoinba, így ma már luxuséletet élhet elfelejtve a gyermekkori borzalmakat.

“Régebben küldtünk pénzt Kurdisztánba, az ott maradt rokonoknak, és megdöbbentett, hogy milyen lassú és költséges volt a pénzátutalás. Elkezdtem alternatív megoldás után kutatni, így fedeztem fel a bitcoint, amelyet azonnal és olcsón lehetett jóváírni” – magyarázta a srác. “Apám őrültnek nevezett, de rövid időn belül bebizonyítottam neki, hogy igazam volt. Ma már annyi milliót halmoztam fel, hogy nem kell többet dolgoznom.”

A fiúnak egyébként saját cége van a kriptobarát Zugban, amely különféle számítógépes programokat fejleszt. A munka mellett szabadidejében pedig ingatlanügynöknek tanul, hiszen sosem tudni mikor alapít egy olyan vállalkozást, ahol a kriptovaluta és a tégla kéz a kézben járnak.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.