Bitcoin Nigériában – Nigéria egyike a legdinamikusabban növekvő bitcoin piacoknak

Egyre népszerűbb a bitcoin Nigériában, a gazdaság is a bitcoin irányába tolódott el. Mára jelentős függésbe került a bitcoin és más kriptovaluták használatával az afrikai ország.

Romló gazdasági helyzet miatt a fekete aranyból digitális arany lesz

Az elmúlt három év során az olaj ára drasztikus csökkenésen ment keresztül. A korábbi 100 dollár per hordó szinttől harmadára, 30 dollárra esett vissza az árfolyam. Bár ehhez képest az olaj piac helyzete mára már javult, az olaj exportőr Nigéria számára ez már messze nem jelentett megfelelő mennyiségű bevételt.

Nigéria gazdasága romokbanA kieső export bevételek miatt a központi bank megvált az összes devizatartalékától és tőke korlátozásokat vezetett be az országban, hogy a maradék pénzt az országon belül tartsa. Az nigériai kormányfő azt szerette volna, ha a lakosság mindent helyi beszállítóktól szerzett volna be, így elkerülve az import kiadásokat. Az intézkedés visszájára sült el, ugyanis hiány alakult ki az ország egészében az alapanyagoktól az alkatrészekig az élelmiszeren át minden piacon. Ráadásul még a külföldi pénznemben denominált bankkártyákra is korlátozásokat vetett ki.

Kezdetben Nigéria nem akarta leértékelni a helyi pénzt ami korábban az amerikai dollárhoz volt kötve. Ez persze ahhoz vezetett, hogy kialakult egy második dollár piac, ahol feketén kereskedtek a már valós árfolyamon. 2016 júniusában jutott el odáig a kormány, hogy elengedte a nigériai nairát melynek hatására szinte azonnal 40%-ot gyengült az árfolyam.

És ekkor Nigéria felfedezte a bitcoinban, a digitális aranyban rejlő lehetőségeket.

Egyre népszerűbb a bitcoin Nigériában

Nigériában az utóbbi időben igencsak megnövekedett a kereslet a bitcoin iránt. A helyi valuta gyengülését a bitcoin árfolyam emelkedéséből próbálják fedezni az emberek.

Egyre népszerűbb a bitcoin NigériábanDe egyre több cég fogadja el közvetlenül a bitcoint vagy például a BitPesa szolgáltatón keresztül. Ez utóbbi bitcoin startup épp február elején biztosított be magának egy 2,5 millió dollár értékű finanszírozási alapot az afrikai terjeszkedés céljából. Ezen kívül pedig a külföldön élő nigériaiak is már előszeretettel használják a bitcoin pénzküldésre család és barátok részére a korábbi Western Unionos tranzakciók helyett. Hetente 1,2 millió dollár értékű bitcoin cserél gazdát a LocalBitcoins kereskedési felületén. Ez több, mint amit az egész Eurózóna összesen produkál egy hét alatt. A Google keresőszavas statisztikája szerint Nigériában keresnek legtöbbször a “bitcoin” szóra.

A bitcoin pénztárca szolgáltatóknál is érezhető a robbanásszerű növekedés. Alejandro De La Torre a BTC.com bitcoin pénztárcától így nyilatkozott.

“A nigériai letöltések számát csak az Egyesült Államok és India előzi meg. Egy fejlődő ország részéről, ahol nem jellemző a technológia széleskörű elterjedése, magas az írástudatlanok száma és a lakosság száma is elmarad Kínától, Indiától vagy Brazíliától, ez igen meglepő adat. Egy közeljövőbeli találkozónkra, amit Lagoszban szerveztünk már 130-an regisztráltak résztvevőként 3 hét alatt. A bitcoin iránt érdeklődés exponenciálisan nő Nigériában.”

Nigéria, a spamek és piramis játékok hazája

A bitcoin iránt lelkesedés mögött azonban van egy kevésbé pozitív magyarázat is.

Egyre több a csaló isAz írástudatlan lakosság könnyen esik áldozatul az országban virágzó piramis játékoknak. A leghíresebb vagy inkább hírhedtebb ilyen piramis játék az MMM több afrikai országon is keresztül söpört az elmúlt pár évben. Az embereknek lenyűgöző hozamokat ajánlanak a befektetéseikért cserébe. Néhány hónappal ezelőtt az MMM lehetővé tette a a bitcoinnal fizetést ami szintén a forgalom növekedését okozta a nigériai piacon.

Sőt egyre több spam érkezik az országból problémás angol nyelven, melyben a legkreatívabb módokon szeretnének pénzt kicsalni az áldozatokból. Ezek a levelek is egyre inkább bitcoinban várják az áldozatoktól az összegeket.

A nigériai szabályozó hatóság is próbálja felvenni a harcot a csalók ellen. A központi bank több alkalommal adott ki közleményt a piramis játékok ellen,  a Magyar Nemzeti Bankhoz hasonlóan a Onecoin MLM rendszerére is felhívta a figyelmet.

Bár maga a piramis játék mindenképpen elítélendő, de öröm az ürömben, hogy ezzel is csak terjed a kriptopénzek és a bitcoin használata és népszerűsége. Remélhetőleg ha a csalások eltűnnek, a bitcoin kereskedése még megmarad a piacon.