A Bitcoin.org weboldal tulajdonosváltás előtt áll

A Bitcoin.org, az egyik legnépszerűbb Bitcoin tematikával foglalkozó ismeretterjesztő felület, amit 2008. augusztusában hoztak létre, tulajdonosváltás előtt áll.

Eredetileg Satoshi Nakamoto, a Bitcoin megalkotója és Martti Malmi, Bitcoin fejlesztő hozta létre. A weboldal az évek során a kevés elfogulatlan, Bitcoinnal foglalkozó információforrás egyikeként maradt meg az interneten. Amikor Nakamoto 2011-ben kilépett a Bitcoin projektből, a domain irányítását pártatlan személyekből álló csoportnak adta át, annak érdekében, hogy megakadályozza rossz kezekbe kerülését.

A webhely jelenleg a Bitcoin ugródeszkájaként szolgál. Segíti a projekt előnyeinek és funkcióinak a hirdetését, és megbízható információforrást biztosít a kezdők számára is.

Most azonban a Bitcoin.org egyik társtulajdonosa, Cobra a közzétett Github posztjában azt írta, hogy a webhely feletti ellenőrzés hamarosan új kezekbe kerül. Cobra azt tervezi, hogy az idei év során fokozatosan csökkenti a weboldal működésében vállalt szerepét.

Bár Cobra nem fedte fel, hogy miért lépnek ki, de azt megjegyezte, hogy az év végére “már nem lesznek ott”. Azt is hozzátette, hogy “a domain név megbízható kezekben marad. Van néhány jó ember a tarsolyomban.”

A közösség javaslataiban bízva, Cobra azt tervezi, hogy a domain irányítását a legmegbízhatóbb egyénnek vagy szervezetnek adja át.

Számos figyelemre méltó személyt javasoltak már. Köztük van Will Binns és Saivann is, a legtermékenyebb Bitcoin fejlesztők, akik a legtöbb Bitcoin Core fejlesztéssel büszkélkedhetnek a GitHub alapján. A javasolt személyek közé tartozik a Blockstream társalapítója, Gregory Maxwell, és Craig Watkins is, a Bitcoin.org tárca oldalának jelenlegi karbantartója.

Mit szól a Bitcoin közösség Cobra távozásához?

Mióta Cobrát 2015-ben társalapítóként regisztrálták, ő, anonim személyként több összetűzésbe is keveredett. 2017-ben Cobra a következőt nyilatkozta: “A fehér könyv felelős a veszélyes meggyőződésekért – Komolyan mondom, hogy át kell írnunk, vagy egy teljesen új fehér könyvet kell készítenünk, és azt kell kijelölnünk a Bitcoin fehér könyvének.” A “veszélyes meggyőződések alatt”, amire utal, arra gondolt, hogy a bányászok mekkora mértékű irányítást gyakorolnak a Bitcoin hálózaton. Sok Bitcoin hívő teljesen elhivatott a fehér könyv iránt (Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója költészetnek nevezi), és nem lennének hajlandóak megváltoztatni azt. Éppen ezért keltett hatalmas felháborodást ez a kijelentés a közösség tagjai körében.

Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy Cobra a Bitcoin közösség egyik megosztó alakjává vált. Ennek köszönhetően sok ember kétségtelenül örül annak, hogy távozik. De ki tudja, hogy a helyettese jobb lesz-e?

“Azt hiszem, sok ember számára ez valószínűleg valamiféle megkönnyebbülés lesz. Nem mondhatom, hogy mindenkivel jól kijöttem, és néhányan megkérdőjelezték az ítélőképességemet. Remélhetőleg, aki utánam jön, nem kerül olyan könnyen drámai helyzetekbe, mint néha nekem sikerült (bár ez nagyrészt annak köszönhető, hogy meglehetősen drámai időkben élünk).”

A Bitcoin.org működésében a BitcoinBázis szerepet vállalt. A Bitcoin magyar nyelvű fehér könyvét és felületét csapatunk fordította magyarra és tartja karban továbbra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük