Bitcoin-párti elnökjelölt: Biden kriptoháborúja a végét járja

Az egyik legismertebb republikánus elnökjelölt, Ron DeSantis floridai kormányzó választási napirendre tűzte a bitcoint.

Hétfőn a New Hampshire-ben tartott beszédében DeSantis azt ígérte, hogy véget vet a bitcoin elleni, szerinte Biden által indított háborúnak, és lemond a jegybanki digitális valutákról.

“Hagyjuk, hogy az amerikaiak olyan dolgokba fektessenek be, mint a bitcoin és a kriptopénz. Senki nem kényszerít rá, de ha akarod, megteheted” – mondta DeSantis. Majd hozzátette:

“Biden háborúja a bitcoin és a kriptopénz ellen véget ér, amikor én leszek az elnök”.

Nemcsak a jelenlegi elnök, Joe Biden irtózik a kriptopénzektől, Elizabeth Warren demokrata jelölt is a kriptók ellen kampányolt.

DeSantis konkrét kriptoprogrammal rendelkezik, és választási kérdéssé teszi a bitcoint. A jelöltség elnyeréséért azonban a korábbi elnökkel, Donald Trumppal kell megküzdenie, aki ismét elindul a választásokon. A felmérések szerint jelenleg Trump megelőzi DeSantist, de egy Biden kontra Trump választáson a közvélemény-kutatások szerint Biden nyerne.

Ez valószínűleg azért van így, mert a függetlenek nem kockáztatnának ismét egy Trump-elnökséggel, miután január 6-án a kongresszusban leadott lövésekkel nem volt hajlandó békésen átadni a hatalmat. A függetlenek nélkül nem lehet választást nyerni, mert a matematika egyszerűen nem áll össze.

DeSantis ezzel szemben egy új figura, aki azért vált ismertté, mert más megközelítést alkalmazott a COVID-lezárásokkal kapcsolatban, amelyek vitathatatlanul szigorúak voltak és komolyan megkeserítették az amerikaiak mindennapjait.

Feleannyi idős, mint Trump vagy Biden, ezért a kriptókkal kapcsolatban progresszívebb megközelítést alkalmaz.

Kriptó vagy CBDC?

DeSantis nyíltan kiáll a kriptovaluták mellett, míg megveti a jegybanki digitális pénzeket, röviden csak CBDC-ket. Néhány hónapja Florida állam lett az első állam az Egyesült Államokban, amely törvényileg tiltotta meg a CBDC-k használatát. Még május 12-én jelentette be a hírt DeSantis a Twitteren. DeSantis rámutatott, hogy így próbálja meg “megvédeni a magánszemélyeket pénzügyeik kormányzati megfigyelésétől”. Véleménye szerint a CBDC-k túl nagy hatalmat adnak a központi bankok kezébe és megakadályozzák a megfigyelés nélküli tranzakciók végrehajtását.

Nemcsak DeSantis bitcoin-párti. Nemrégiben jelent meg a nagyközönség előtt Robert F. Kennedy Jr., Robert Kennedy szenátor és John F. Kennedy elnök unokaöccse. A demokrata politikus már többször hangoztatta, hogy szereti és támogatja a kriptovalutákat és hatalomra jutása esetén bitcoin-barát politikát folytatna.

Azt mondta, hogy ha ő lesz az elnök, akkor olyan szabályokat fognak megalkotni, amelyek támogatni fogják a BTC még jobb és gyorsabb elterjedését. Később úgy fogalmazott, ha őt választják meg az Egyesült Államok elnökének 2024-ben, akkor a BTC tartalékvalutaként fog majd fedezetként a dollár mögött állni. Azt mondta, hogy a terve az, hogy kicsiben kezdi majd. Először csak az állampapírok 1%-át bocsátják ki arany-, ezüst vagy bitcoin-fedezettel. Aztán ezt a számot fogják évről-évre emelni.