Folyamatosan növekszik az Ethereum kínálata, érződik a Dencun-frissítés

Az Ethereum hálózata számos szempontból forradalmi technológiával rendelkezik. A decentralizált pénzügyek, az intelligens szerződések és a blokklánc-technológia egyedi fejlesztése hozzájárultak ahhoz, hogy mára a kriptovaluták ne csak spekulatív eszközök, hanem értékkel bíró ökoszisztémákat alkossanak. A hálózat értékét azonban leginkább a kínálat és annak változása határozza meg, melyben az elmúlt időszakban jelentős mértékű változás állt be.

A Dencun-frissítés hatására az Ethereum kínálata folyamatos növekedést mutat, ez pedig megnehezíti a kriptovaluták infláció elleni küzdelmét.

A Dencun-frissítés és annak hatása

Az Ethereum hálózatának Dencun-frissítése a Deneb és Cancun elnevezésű fejlesztések kombinációjaként híresült el, mely az Ethereum hálózatának két rétegét, a konszenzus- és végrehajtási rétegeket érinti. Ez a fejlesztés jelentős szereppel bír a második rétegű hálózatok költségcsökkentésében és adatkezelésük javításában. A frissítés fő célja a hálózat skálázhatóságának a növelése, ugyanakkor kihatással van az Ether kínálatának a növekedésére, mely inflációs problémákhoz vezethet.

A legújabb Dencun-frissítés után az Ethereum hálózatának tranzakciós díjai jelentősen csökkentek, ezáltal kevesebb Ether kerül elégetésre. Az alacsonyabb díjak miatt tehát kevesebb Ether kerül kivonásra a forgalomból, a kínálat pedig folyamatosan növekszik. Ezt a hatást erősíti tovább a validátori jutalmak változása. Bár a Merge után a bányászoknak járó jutalmak megszűntek, a validátoroknak kifizetett Ether mennyisége elegendő ahhoz, hogy a kínálat növekedjen, különösen, ha a tranzakciós díjak nem érik el az Ether-égetéshez szükséges szintet.

Folyamatosan növekszik az Ether kínálata

Az Ether kínálata az elmúlt 73 napban folyamatosan emelkedik, ennek köszönhetően pedig április 14-e óta több mint 112 ezer Ether-rel nőtt a kriptovaluta kínálata. A március közepén eszközölt Dencun-frissítés nemcsak a skálázhatóságot javította, hanem bevezette a proto-danksharding-ot is, mely az adatok elérhetőségét teszi hatékonyabbá. Míg ez jelentősen csökkentette a tranzakciós költségeket az Arbitrum-on, Optimism-ön vagy Polygon-on, az Ether-hálózata által elégetett kínálat jelentősen csökkent.

Az Ethereum kínálatának változása, forrás: ultrasound.money

Az elmúlt szűk két évben, 2022 szeptembere óta 1,5 milliárd Ether került elégetésre, miközben 1,36 milliárd Ether-t adtak hozzá a hálózathoz. Az Ethereum hálózatának átállása a Proof-of-Stake mechanizmusra 345 ezer Ether-rel csökkentette a kínálatot, mely a mai árfolyamon közel 1,2 milliárd dollárnak feleltethető meg.

Az Ether kínálatának változása a Merge óta, forrás: ultrasound.money