Bitcoin utalási hálózat: 11 év alatt félmilliárd tranzakció

A Bitcoin utalási hálózat 3 év alatt megduplázta a rajta végbement tranzakciók számát és már félmilliárd fölött jár a szám.

A 2009. január 3-án indult fizetőeszköz, értékőrző, spekulációs instrumentum, menedékeszköz ÉS utalási hálózat újabb mérföldkövéről a Satoshi (egy az anonim feltalálóról elnevezett adatgyűjtő oldal) jelentette.

Az oldal mindössze 2017 óta követi nyomon a hálózaton lebonyolított kumulált tranzakciószámot, de az oldalon feltüntetett chartból kiviláglik, hogy elég volt 3 év a Bitcoinnak, hogy megduplázza a rajta keresztülfolyó BTC utalások számát. Ha ilyen tempóban lenne képes növekedni, akkor két éven belül már 1 milliárd tranzakciónál járna a hálózat.

Ez természetesen még minding nagyon kevés például a Visa vagy a Mastercard volumeneihez képest. A Visa csak 2018-ban 128 milliárd tranzakciót dolgozott fel, áll az egyik negyedéves jelentésében. A tranzakciós érték szempontjából azonban már nincs annyira lemaradva a Bitcoin szemben a mainstream utalási szolgáltatókkal ugyanis friss adatok szerint napi 1.6 milliárd dollárt mozgat a Bitcoin hálózat. A Visa 2018-ban 8.2 billió dollár értéket mozgatott, ami napra leosztva átlagosan 22 milliárd dollárt jelent.

Tehát van még hova fejlődni, de azt el kell ismerni még nagyon Bitcoin-ellenes szemmel is, hogy 11 év alatt nem kis teljesítmény egy alulról szerveződő, központi irányítástól mentes kollektívától.

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.