Bitcoinban kérik fizetésüket a helyzetüket sötéten látó munkavállalók

A humánerőforrás-ágazat vezetői az utóbbi időben arról számoltak be, hogy a munkavállalók készek Bitcoinban (BTC) kapni fizetésüket. Ennek oka leginkább a jelenlegi magas inflációban és a világ számos régiójában tapasztalható politikai nehézségekben keresendő.

A közelmúltban bekövetkezett banki csődök és a fiat pénz ingadozása arra készteti a modern kor dolgozóit, hogy stabil érmékben, például USD Coinban (USDC), USDT-ben vagy éppen bitcoinban kérjék fizetésüket.

Kriptós bérkifizetések a nagyvilágban

A közelmúltban számos élsportoló és politikus döntött úgy, hogy havi fizetése egy részét vagy egészét Bitcoin formájában kapja meg. New York polgármestere, Eric Adams például a megválasztása utáni első három fizetését BTC-ben kérte, Odell Beckham Jr. amerikai futballista pedig úgy döntött, hogy teljes NFL-fizetését Bitcoinban veszi fel.

Michael Brooks, a goLance vezérigazgatója és társalapítója megjegyezte, hogy az olyan tényezők, mint a kriptovalutákkal kapcsolatos oktatási anyagok elterjedése, a digitális pénzeszközök legitim fizetési módként való fokozottabb elfogadottsága és a születőben lévő technológiai fejlesztések még a hétköznapi embereket is arra késztetik, hogy áttérjenek a kriptobérezésre, annak instabilitásától függetlenül.

„Egyes politikai instabilitással, hiperinflációval vagy korlátozó pénzügyi rendszerekkel sújtott régiókban az tapasztalható, hogy egyre többen választják a tranzakciók lebonyolításának alternatívájaként a kiriptovalutákat.”

A goLance 2021 óta fizeti alkalmazottait kriptovalutában.

A globális bérszámfejtő és munkaerő-kölcsönző cég, a Deel ügyvezető igazgatója, Dan Westgarth elmondta, hogy a Karib-térségben, és más nagyobb a valutaturbulenciával és elavult bankrendszerrel rendelkező országokban gyakori, hogy az alkalmazottak kifizetése Bitcoinban történik.

A Deel adatai azt mutatták, hogy 2023 januárja és májusa között a kriptovalutákban történő bérkifizetések többségére a magas inflációs rátáiról hírhedt Latin-Amerikában került sor: a tranzakciók 54%-a ebben a térségben történt.

A cég tavaly elmondta, hogy partnerséget kötött a Coinbase Global Inc. kriptoplatformmal, amelynek értelmében a szerződéses partnerek kifizetéseit közvetlenül az általuk választott pénznemekre váltják át.

A kriptovalutában történő bérkifizetés vonzereje

Mivel a kriptó decentralizált, az ezzel finanszírozott bérszámfejtési rendszerek mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak kedveznek. A határokon átnyúló fizetések gyorsak, nem igényelnek közvetítőt, és percek alatt értékesíthetők vagy átválthatók.

Világszerte találkozhatunk már olyan cégekkel, amelyek ösztönzik a kriptovalutával történő bérkifizetéseket. Az informatikával foglalkozó ausztrál Sequoia Holdings LLC például egy külsős bérszámfejtővel együttműködve lehetővé teszi dolgozói számára, hogy javadalmazásuk egy részét Bitcoinban kapják.

A Goldman Sachs 2022-es előrejelzései szerint a Bitcoinos fizetések száma „nagy valószínűséggel” idővel még nagyobb arányban fog növekedni.

A kriptovalutákban történő kompenzációnak számos előnye közé tartozik például az adócsökkentés vagy az adómentesség lehetősége, illetve az abban rejlő diverzifikációs lehetőségek. A kriptóban bérezettek számára azonban továbbra is visszatérő kihívást jelent az eszközök volatilitása, valamint az újabbnál újabb szabályozási és megfelelési problémák felbukkanása.