Bitcoinnal a világ körül: a futó, aki 400 nap alatt 40 országot fog bejárni

Egy indiai futó és egyben bitcoin-tulajdonos küldetése, hogy 400 nap alatt 40 országot járjon be kizárólag bitcoin segítségével.

Paco de la India, becenevén „Paco a futó” 2021. szeptember 17-én indult útnak, és elmondása szerint csak azért fogja tudni végigcsinálni, mert a világ szinte bármely pontján akad valaki, aki elfogad bitcoint. Paco azt szeretné megmutatni az embereknek, hogy “a bitcoin mindenkinek olyan szabadságot ad, amilyenre vágyik.”

Az indiai futó akkor kezdett megbarátkozni a bitcoinnal, amikor az egyik barátja megajándékozta őt a The Bitcoin Standard című könyvvel. Az olvasás és az azt követő beszélgetések a barátokkal ösztönözték őt arra, hogy BTC-t vásároljon, majd később belevágjon a 400 napos bitcoin-maratonjába.

“Emlékszem, teliholdas éjszaka volt, és a barátom megkérdezte, hogy nem akarom-e beutazni a világot? Igent mondtam. Erre ő: akkor csak bitcoint kellene majd használnod.”

Paco eddig 7 országban járt, de nem ment minden zökkenőmentesen

Az első hét országban, ahol Paco eddig járt, mindig talált bitcoin elfogadóhelyet. Ennek ellenére a futó utazása nem volt teljesen zökkenőmentes. Srí Lanka-i látogatása során például elvesztette a szobakulcsát, az apartman tulajdonosa pedig mérges volt rá.

“Kértem egy tartalék kulcsot, és elszaladtam a szomszédos városba, de ott áramszünet volt. Végül visszajött az áram, és megkérdeztem a kulcsmásolót, hogy elfogad-e bitcoint. Azt mondta igen. Én meg csak néztem, hogy most ez komoly? Bitcoint elfogadó kulcsmásoló?”

bitcoinnal világ körül

Paco azt is elmesélte, amikor megérkezett a thaiföldi Koh Samui szigetére, amely arról ismert, hogy az ottani emberek nem igazán szeretik a bitcoint. A futó elkezdett sétálni a szigeten, és körülbelül 200 méter után meglátott egy táblát az egyik bolt előtt, amin az állt, hogy “bitcoin elfogadóhely”. Paco az egyik indiai kalandjáról is mesélt:

“Egy vonatúton voltam Indiában és észrevettem, hogy a mellettem ülőnek van Trust tárcája. Átutaltam neki néhány satoshit, és cserébe szerzett nekem vacsorát estére.”

A lista pedig folytatódik: bitcoint elfogadó banánkenyér pék, kambodzsai kocsmatúra, hajvágás, hamburgerek, fogorvosok, sőt még egy valódi ezüstérme is, amelyet Paco BTC-vel fizetett ki.

Azoknak, akik hasonló utazáson törik a fejüket, Paco azt ajánlja, hogy kezdjék inkább kicsiben:

“Fertőzd meg a bitcoinnal a szomszédod, a kedvenc boltod, bárod, mozid, kezdd el nekik megtanítani az alapokat. Könnyen tanulnak majd egy olyan ismert arctól, mint a tiéd. Légy az a kis kavics, amit a tóba dobsz, és ez olyan hullámokat fog kavarni, amiből a következő generációk is profitálhatnak majd.”