A Bitfury új rendszeréről: A Nagy Testvér ezután Crystal néven fut

A Bitfury megkönnyítené a bűnüldöző szerveknek és a pénzintézeteknek, hogy könnyebben nyomon kövessék a blokkláncon folyó tranzakciókat és a pénzmozgásokat. A vállalat erre a célra egy külön átfogó megoldást fejlesztett, amelyet egyenlőre kiválasztott egyének és intézmények tesztelnek.

A Crystal névre keresztelt eszközhalmaz képessé teszi a felhasználókat, hogy mindenre kiterjedő képet kapjanak a gyanús tranzakciókban részt vevő felekről és az eszközök útját is sokkal könnyebben feltérképezhetik. Ezen felül a sajtóközlemény megemlít egy kockázatértékelő rendszert, amely automatikusan megjelöli a veszélyesnek tűnő tranzakciókat.

Valerij Vavilov a Bitfury csoport vezérigazgatója szerint a szoftvercsomag kritikus lépés annak érdekében, hogy a bitcoin és más nyilvános blokklánc jövője biztosított legyen.

A blokklánc és kriptopénzek óriási előrelépést jelent a peer-to-peer tranzakciók terén, de könnyen felhasználhatók törvénybe ütköző célok finanszírozására, folytatja  a sajtóközlemény.

A Bitfury Crystal technológia egyik fő célja, hogy az álnéven indított tranzakciókat összekösse a felhasználók vagy intézetek igazi, a való világban használt nevével, illetve mindezen adatokat a bizonyítási eljárásban is fel lehessen használni.

Bitfury

 A rendszer fő részei

Eszköztár

Az automatizált eszközök nem csak a blokkláncokat követik, hanem csatlakoznak a szélesebb netre, fórumokra jelentkezhetnek be, illetve más weboldalakra, amelyeket a blokkláncot használók gyakran látogatnak.

Böngésző

Könnyű kezelhetőséget ígér, továbbá azt, hogy majd gyorsan vizualizálni és azonosítani lehet a gyanús tranzakciókat. A követést is lehetővé teszi a váltókig, ahol a szereplőknek már egy, a való világban is elismert nevet és adatokat kell megadniuk, ha fiatra szeretnének váltani.

Kockázatértékelés

A csomópontok jelenlegi és múltbeni tevékenységét vizsgálva (köthetőek –e illegális tevékenységeket végző entitásokhoz)  eldönti a kockázati értéket, majd azt könnyen érthető formában prezentálja.

Interoperabilitás

A Crystal a manapság már megszokott REST API kapcsolódási pontokon keresztül lehetővé teszi, hogy az adatokat exportálják, frissítsék.

Ez a projekt nem teljesen meglepő, sőt voltak, vannak hasonló próbálkozások.

Több kérdés vetődik fel:

Milyen alapon, ki engedélyezi a vizsgálódást magánszemélyek üzleti ügyeiben ?

Tyúk vagy tojás? Megalapozott gyanú nélkül kezdhetnek-e vizsgálódni bírói engedély nélkül?

Ki és hogyan gondoskodik arról, hogy a felügyeleti lánc nem sérül, nem változtatják meg a bizonyítékokat, hiszen a REST erre is elméletben lehetőséget ad?

 

Teljes automatizáció (Végül is abból még soha semmi gond nem adódott, ha örjöngő botok flaggelik a különböző tartalmakat –Youtube 😉 )

Végül pedig a kriptopiac volatilitása miatt nehezen elképzelhető, hogy Al Capone vesz magának egy mordályt, másnap pedig ugyanabból a mordályból már csak a fele, negyede van meg. Nézzük viszont a jó oldalát, ha Capone kivár, akkor már ‘kihodlizhat’ egy ágyút is.

A tanúság az, hogy a Nagy Testvér érdeklődik, és nincs gondja a szürke megoldásokkal sem. Az eszközök is rendelkezésre állnak arra, hogy nagy volumennel dolgozzanak, minimális személyzettel.

És itt jő a költői kérdésünk: Mikor lesz a megfigyelési botrányoknak vége?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük