Spot kereskedést indított a világ egyik legbefolyásosabb bitcoin derivatív tőzsdéje

A BitMEX, a világ egyik legnagyobb kriptovaluta derivatív platformja bejelentette a BitMEX Spot Exchange szolgáltatás indulását, amely lakossági és intézményi kereskedők számára is egyszerűen elérhetővé teszi az azonnali kriptovaluta-kereskedést. A BitMEX európai kriptokereskedők körében végzett kutatása alapján a megkérdezettek több mint felének (55%) jelenleg is van kriptovalutája, a tranzakciók 80 százaléka pedig eléri a 1000 dollárt.

Az azonnali váltó hétféle kriptovaluta párt támogat: bitcoint (XBT), ethert (ETH), chainlinket (LINK), uniswapot (UNI), polygont (MATIC), az Axie Infinity AXS tokenét valamint az apecoint (APE). Az érmék és tokenek USDT tether ellenében lesznek kereskedhetőek. A felhasználók CLOB-okon keresztüli (Central Limit Order Books) ajánlatkérésekkel (RFQ) férhetnek hozzá a Spot kereskedelemhez a BitMEX felületén, hamarosan akár út közben is, hiszen a következő hetekben érkezik a BitMEX Lite mobilapplikáció.

Az új szolgáltatás elindításával párhuzamosan a BitMEX bejelentette a kriptofogyasztói trendekről és attitűdökről készült páneurópai kutatásának eredményeit is. A kutatás rávilágított, hogy az európai kriptokereskedők a kriptovaluták jelentős növekedésével számolnak és jó módszernek tartják a befektetések diverzifikálására, hiszen 10-ből 7 válaszadó a tradicionális valuták alternatívájaként tekint a kriptókra. A megkérdezettek érdeklődnek a digitális eszközök feltörekvő ágazata iránt is: 80 százalékuk szívesen részt venne a témáról szóló tanfolyamon.

Virágzó kriptopiac Európában

A kutatásban megkérdezettek 70 százaléka úgy véli, hogy a pénz legfontosabb szerepe, hogy a család mindennapi életét segítse, míg a jövőbeni saját és családi megtakarítások a top 3 pénzügyi prioritás között szerepelnek. A válaszadók több mint felének (55%) jelenleg is van kriptója, ötből hárman pedig egy éven belül terveznek befektetni.

A kutatás öt személyiségtípust azonosított, amelyek különböző ismeretekkel és attitűdökkel rendelkeznek a kriptovalutákkal kapcsolatban:

  • A kriptovaluták után érdeklődők a legdominánsabb csoport (24%), ahol a nők vannak többségben (53%), többnyire házasok és gyerekesek (közel 80%)
  • Őket követik a kriptofanatikusok (21%), akik többnyire férfiak (74%), szintén házasok és gyermekesek (71%, illetve 60%)
  • A kriptoszakértők (20%), ahol a férfiak és a nők között nagyobb az egyensúly (57%/ 43%), de a családi minta ismétlődik: 70 százalékuk házas és 65 százaléknak van gyereke
  • A passzív kriptovaluta-felhasználók (18%), akik bár kevésbé érdeklődnek a dolog iránt, 42 százalékuknak van kriptója
  • Az „újoncok” (17%), a fiatalabb csoport, akiknek közel fele (53%) 30 év alatti, és csak kevés kriptopénz tulajdonosai

„Villámgyorsan növekszik az általános érdeklődés a kriptók iránt, ezért jobban meg akartuk érteni a felhasználók igényeit és szokásait. Érdekes azt látni, hogy a társadalom hozzáállása a kriptóhoz általában nagyon pozitív és az emberek valós befektetési alternatívát látnak benne. Négyből három válaszadó azt gondolja, hogy a kriptó már most uralkodó trend és 70 százalékuk a hagyományos valuták alternatívájaként tekint rá, ezért a következő időszak nagyon izgalmasnak ígérkezik a BitMEX számára” – nyilatkozta Michele Bertacco a BitMEX marketingvezetője.

Érdekelhet még: Kis pénzzel a kriptobirodalomban – fortélyok és furfangok a kezdéshez

A kriptovaluták iránti növekvő érdeklődést az is bizonyítja, hogy a kriptofanatikusok 78 százaléka és a kriptovaluták után érdeklődök 68 százaléka visszaforgatja a jövedelmét. Az európai átlag hasonló szintű: a válaszadók 56 százaléka választja jövedelme visszaforgatását kriptovalutába. A szakérők különböző területeken használják fel az így szerzett jövedelmüket: 35 százalék visszaforgatja vagy megtakarítja, 22 százalék NFT-ket, 16 százalék pedig luxuscikkeket vásárolna.

Teljes ökoszisztéma

A kutatás eredményei alapján a kereskedők többsége (60%) akár 50 százalékos vagyonnövekedést is tapasztalt, valamint a kriptopénzeket jó módszernek tartják a befektetések diverzifikálására. A kutatás során megkérdezett kriptotulajdonosok tranzakcióinak 80 százaléka elérte az 1000 dollárt.

„A BitMEX Spot elindítása a tavaly bemutatott Beyond Derivatives stratégiánk középpontja. Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy felhasználóink számára egy teljes ökoszisztémát biztosítsunk kedvenc digitális valutáik vásárlásához és eladásához. Célunk, hogy még több funkciót, még több kereskedési módszert és lehetőséget biztosítsunk ügyfeleink számára, hogy részt vehessenek a kriptoforradalomban” – mondta Alexander Höpner, a BitMEX vezérigazgatója.

A BitMEX Spot elérhetővé teszi a hagyományos valuták és kriptoeszközök közötti tranzakciókat, valamint a kripto-kripto kereskedést is. A BitMEX mindeközben a sokrétű, derivatív kereskedelemre fókuszáló megoldásait is folyamatosan fejleszti, a Spot kereskedelemmel pedig új felhasználók számára mutat utat, illetve egy platformot kínál azoknak is, akiket vonzanak a teljes ökoszisztéma lehetőségei.

A 2014 óta működő BitMEX kereskedési platform bitcoin derivatív váltókén indult, majd vált teljeskörű szolgáltatást kínáló kriptopénzügyi szolgáltatóvá. Szerepe meghatározó a derivatív kriptokereskedés szegmensében.