Black Lives Matter – afroamerikai lakosság és a Bitcoin

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Még 2014-ben készült egy felmérés, amely szerint az afroamerikaiak körében kevésbé volt ismert a Bitcoin és nem is igen használták. Idén a Coinbase azonban újra megismételte a felmérést, amely nem meglepő módon teljesen más eredményt mutatott már. Az afroamerikaiak is egyre komolyabb érdeklődést mutatnak a Bitcoin és más decentralizált digitális kriptovaluták iránt.

A fordulat az afroamerikaiak körében

2015-ben nyilatkozott a Storj, egy decentralizált blokklánc alapú felhőtárhely szolgáltató alapítója a The Atlantic magazinnak. Shawn Wilkinson akkor úgy magyarázta, hogy az Amerikában élő fekete lakosságnak még időt kell adni a Bitcoin megismeréséhez.

A Bitcoinnak és a többi kriptovalutának megvan az a képessége, hogy a gazdasági rendszer pozitív fordulatát hozzák el az afroamerikai lakosság számára. Jó példa lehet erre a mikrohitelezés. Ezáltal az emberek képesek közösségen belül megoldani a kriptovaluták által saját támogatásukat külső fél hozzájárulása nélkül,” magyarázta Wilkinson.

A decentralizált kriptók lehetővé teszik, hogy a közösségek saját magukat emeljék ki, főleg olyan társadalmi rétegekben, amelyeket a pénzügyi szektor évtizedek óta nem tud kiszolgálni. Különösen igaz volt ez a fekete amerikaiakra, akik végképp nem bíznak meg a pénzügyi intézményekben. Habár kezdetben nagy volt a bizalmatlanság, később fokozatosan erősödött az adoptáció.

Nicholas Pearce, a Northwestern University Kellogg School of Management tanára ezt így magyarázta:
Tény, hogy az afroamerikaiak nem használják még a PayPalt sem, sőt a kereskedelmi bankokba sem teszik be a lábukat. Legtöbbször így nyilatkoznak: Egy bankban sem bízok. Inkább teszem a pénzemet a párnám alá, és kockáztatom meg, hogy ellopják, mintsem hogy odaadjam egy ismeretlen banknak, és ő lopja el tőlem.

Másodszorban a Bitcoin kezdeti gyanús és bűnügyökhöz kapcsolódó múltja sem segítette az elterjedését az afroamerikai lakosság körében.

A 2020-ban készült jelentés azonban egy érdekes fordulatot mutat mind vélemény, mind pedig érdeklődés tekintetében az USA fekete lakossága körében. Ugyanis a megkérdezettek 70%-a nyilatkozott úgy, hogy kimondottan foglalkoztatja a Bitcoin és a kriptók. Ez tényleg jelentős változás, hiszen hat évvel ezelőtt a kép még teljesen máshogy nézett ki.

afroamerikai

De mi indította el a változást?

A kutatás szerint a mostani növekvő felhasználás és érdeklődés egyik fő oka, hogy a fekete lakosságon belül még mindig kétszer annyian vannak kirekesztve a tradicionális pénzügyi intézményekből mint a fehér lakosság.

Ennek eredménye, hogy a fekete lakosság a decentralizált digitális valuták felé fordult, függetlenül attól, hogy mi a faji és nemi hovatartozás.
Mivel a blokklánc technológiák irányítják és kontrollálják a kriptovaluták működését, a fekete amerikaik sokkal biztonságosabbnak érzik a Bitcoint, mivel úgy gondolják, hogy nincsenek kiszolgáltatva egy érdekkörnek sem.
Az a jó a rendszerben, hogy teljesen neutrális. Nem azon az elven működik, hogy meg kell bíznod valamilyen érdekcsoportban. A kriptóknál nem kell félned, hogy valaki átver. Ha kisebbséghez vagy alulreprezentált csoporthoz tartozol, akkor kinyílt előtted a világ,” magyarázta az Amentum, egy kriptovaluta befektetési társaság alapítója Steven Mckie.

A jelentés azt is kiemelte, hogy a fekete amerikaiak bíznak abban, hogy a kriptovalutáknak pozitív hatása lesz a pénzügyi egyenlőség területén minden társadalmi és etnikai rétegben. A válaszadók 51%-a mondta azt, hogy jobban bíznak egy cenzúramentes és független technológiában a világ problémáinak a megoldása esetében, míg a fehér válaszadók esetében ez az arány csak 39% volt.

A Bitcoin és az afroamerikaiak viszonya

A világ döbbenten nézi, hogy az amerikai társadalom teljesen kifordul önmagából George Floyd halála után, és egyre erősebb faji ellentétek alakulnak ki, és erősödik a Black Lives Matter mozgalom. Az amerikaiak utcákra vonultak szinte minden nagyobb városban, és tiltakoznak a rendőri brutalitás és rasszizmus ellen.

Floyd halála váratlan szolidaritást váltott ki a társadalom minden osztálya köréből. A kriptovaluta közösségen belül a Square és a Lolli adott ki egyértelmű nyilatkozatot, amelyben elítélték a társadalmi kirekesztést és az erőszakot.

A nyilatkozatban kifejtették azt a kritikát is, hogy a politika nem avatkozhat be kriptovaluta szektorba, azonban az emberi jogok a politika felett áll.
Ahogy az emberi jogok, úgy a Bitcoin is az egyenlőség tanára épül, amihez a társadalom minden tagjának joga van hozzáférni.

A témában egy nagyon jó könyv is megjelent már Isaiah Jackson tollából ‘Bitcoin and Black America’ címmel. Az író nagyon jól leírja, hogy a Bitcoin adoptációja hogyan válhat a fekete amerikaiak pénzügyi függetlenségének katalizátorává, ami egy igaz szabadság felé vezető úton az első mérföldkő lehet.

Ahogy az amerikai társadalom és a fekete lakosság keresi a saját igazát, és egy hosszútávú fordulatot harcol ki, Jackson nagyon bízik benne, hogy a Bitcoin ebben egy fontos szerepet játszhat.
Így foglalta össze:

Nem mondom azt, hogy a Bitcoin fogja megállítani a rendőri erőszakot. De ha felszáll a harcok után a füst, egy olyan gazdasági megoldásra van szükségünk, ami a közösségeket önfenntartóvá teszi. A Bitcoin ennek biztos része lehet, hiszen elutasítja a cenzúrát, ellenőrizhetetlenné teszi az átutalási rendszert.”

Egyértelmű tehát, hogy az afroamerikai állampolgároknak is használniuk kell a Bitcoin. Csak így tudnak előnyre szert tenni abból a pénzügyi szuverenitásból, amit a decentralizált digitális valuták kínálnak. Különösen előre megírt lehet ez az út, ha végül tényleg bebizonyosodik, hogy Satoshi egy afroamerikai volt.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.