Blockstream: veszélyt jelentenek a szabadalmak a kriptopénzekre

A Blockstream, a Bitcoin felhasználást segítő különféle termékek fejlesztője szerint a vezető kriptopénzt igencsak fenyegeti egy e világi találmány, amit úgy hívnak: szabadalom.

A túl sok patent felhasználása különféle kriptopénzes projektekben szerintük túlságosan bizonytalanná tenné az éppen zajló fejlesztéseket.

Hogy redukálják az ezzel járó kockázatokat, létrehoztak egy szövetséget, amely ezt a problémát hivatott megoldani.

Szövetséggel a szabadalmak ellen

Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) néven új szervezetet alapított meg a Blockstream a Square Cryptóval karöltve. A bejelentés szerint:

Védekező szabadalmi stratégiánk következő lépéseként egyesítjük erőinket a Square Cryptóval a Cryptocurrency Open Patent Alliance keretén belül […]. Minden eddigi szabadalmunkat a COPA-ba csoportosítjuk át, és részt szeretnénk majd venni a kilenctagú igazgatósági tanács [munkájában] is.

A COPA – a Blockstream jellemzése szerint – egy olyan projekt, amelynek célja, hogy egy sor olyan kriptotechnológiai szabadalmat állítson elő, amelyet „védekező célokra” használhatnak majd fel a szövetség tagjai.

Mindez azt jelenti, hogy lehetővé kell tenni azok „biztonságos, mindenki számára elérhető szabad felhasználását”, még a tagsággal nem rendelkező entitások számára is.

A COPA-tagság egyik feltétele, hogy a tagok „minden kriptopénzes szabadalmaikat a szabadalmi poolba csoportosítsák”. A Blockstream szerint ez olyan fegyvert ad majd a résztvevők kezébe, amely jogi értelemben is visszarettenti a negatív piaci szereplőket az agresszív tevékenységeiktől.

A legnagyobb problémát egyébként az a tény okozza, hogy míg a Bitcoin időtlen, vagyis nincs időben korlátozva a megléte, addig a szabadalmak lejárhatnak, elévülhetnek. Szintén gond, ha a kriptopénzek piacán egy olyan szereplő jelenik meg, aki saját szabadalmával valamiféle monopóliumot szerez, és veszélybe sodorja azt a decentralizáltságot, amely mentén a Bitcoin felépült. Ezzel kapcsolatban a Blockstream megjegyzi:

A szabadalmak már a Bitcoin előtt is gondot jelentettek, hiszen a különféle kriptográfiai technológiák elfogadása szabadalmi akadályok miatt is kukába kerülhetett – saját oldalunkról biztosítani szerettük volna, hogy mindez nem történhet meg a Bitcoinnal. [Például,] a Schnorr-aláírás szabadalma 2008 februárjában járt le, ez volt az oka annak, hogy a Bitcoin és más protokollok a kevésbé hatékony ECDSA-t használták.

Mindez természetesen csak annyit jelent, hogy a kriptopénzek annyira előremutatóak, hogy a jelenlegi világgal nehezen összeegyeztethetők bizonyos aspektusok szerint.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.