Blokklánc-párti lesz a NAV új elnöke

A Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy július elsejétől Vágujhelyi Ferenc lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. A programozó matematikus végzettséggel rendelkező szakemberről kiderült, hogy blokklánc-párti.

“A vírusválság megerősítette a digitális átállás fontosságát, ezért tovább kell gyorsítani az adóhivatal informatikai fejlesztését. A gazdaság digitalizálásában az adóhivatalnak kulcsszerepet szán a kormány, ehhez új célok mentén kell tovább fejleszteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt” – közölte a Pénzügyminisztérium a NAV új elnökének bejelentése kapcsán.

Jelentős újításokra készülhet a kormány az adóhatóság feladataiban, ami elsősorban a digitalizáció, informatika területét érintheti. Ezzel függhet össze Vágujhelyi Ferenc kinevezése, aki az informatika világából érkezik az adóhivatal élére.

Az új elnöktől nem áll messze a blokklánc technológia

Az új elnök önéletrajzából kiderült, hogy a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület feje. Az 51 éves Budapesten végzett programozó matematikus és fizika tanár, 3 évig volt az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgató-helyettese. Ezt követően 2003 és 2010 között a Professzionál Informatikai Zrt. elnök-vezérigazgatója.

2013-tól a NAV informatikai elnökhelyetteseként dolgozott, az ő koordinálásával került bevezetésre az elektronikus pénztárgép az országban.

2015. november 21-től a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, majd 2019 márciusában Orbán Viktor kinevezte a megújult szervezet élére.

2018-tól a Digitális Jólét Program Blockchain Munkacsoportjának vezetője. Számos tudományos publikáció szerzője, fő kutatási területe az elektronikus azonosítás és hitelesség, valamint a blokklánc technológia alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata a közigazgatásban. Szakmai konferenciákon gyakran tart előadást a témában.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük